Gyász és hála – Megrendezték a lengyel egészségügyi dolgozók Jasna Góra-i zarándoklatát

Kitekintő – 2021. május 27., csütörtök | 14:18

Május 23-án tartották az egészségügyi dolgozók 97. Jasna Góra-i nemzeti zarándoklatát, melynek során a részvevők a koronavírus-járvány áldozataiért imádkoztak. A lengyel főpásztorok köszönetüket fejezték ki az egészségügyben dolgozóknak helytállásukért.

Romuald Kamiński püspök, a Lengyel Püspöki Konferencia egészségügyi dolgozók lelkigondozásával foglalkozó csoportjának elnöke hangsúlyozta: Eljött a pillanat, hogy megköszönjük Jézusnak az egészségügyi ellátás nagy családjába tartozó számos embert, akik ajándékok, és valódi hősöknek bizonyultak, mert olyan hozzáállással végzik szolgálatukat, ami jóval túlmutat a munkaszerződésük keretein.

Arkadiusz Zawistowski, az egészségügyi dolgozók pasztorációs szolgálatának lelkésze elmondta: „Lassan kilábalunk a nehéz helyzetből, de nehezen megy.” Óriási erőfeszítésbe került megmenteni az emberek életét, s közben az egészségügyi dolgozók közül is nagyon sokan megbetegedtek, és sokan meg is haltak: 222 orvos és 161 ápoló hunyt el Lengyelországban koronavírus-fertőzés miatt. Arkadiusz Zawistowski hozzátette: számos pap, kórházi káplán jelentkezett az ideiglenes kórházakba, hogy önkéntesként csatlakozzanak a járvány elleni küzdelemhez.

Stefan Regmunt püspök, a Lengyel Püspöki Konferencia egészségügyi dolgozók lelkigondozásával foglalkozó csoportjának korábbi elnöke rámutatott: a pandémia megtanított arra, hogy milyen fontos az életben a lelki szükségletekre is figyelni, amire a kórházakban is van lehetőség gyónással, a kápolnában való imával, a kórházlelkésszel való beszélgetéssel. Ezek a pillanatok alapvetően fontosak – nem pusztán a betegeknek, hanem az egészségügyi személyzetnek is.

A Jasna Góra-i kegyhelyen bemutatott szentmise végén a lengyel főpásztorok valamennyi egészségügyi dolgozót Szűz Mária oltalmába ajánlották.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria