Hajóval érkezett Olaszországba a sebesült gázai gyerekek második csoportja

Kitekintő – 2024. február 7., szerda | 14:11

Február 5-én reggel a Vulcano nevű olasz katonai kórházhajó az egyiptomi El-Arís városból az olaszországi La Spezia kikötőjébe érkezett a beteg vagy sérült gázai gyermekek második csoportjával. A hajó az előző hetekben Egyiptomban horgonyozva nyújtott elsősegélyt.

Amint arról beszámoltunk, január 29-én az olasz légierő repülőgépe szállította Rómába a sebesült gyerekek első csoportját. Mindkét esetben Antonio Tajani olasz külügyminiszter és Ibrahim Faltas OFM, a Szentföldi Kusztódia helynöke volt jelen, hogy üdvözölje a gyermekeket. „Ebben a második csoportban – magyarázta a ferences szerzetes – súlyosabb állapotban lévő gyerekek vannak.” A gázai egészségügyi helyzet mostanra helyrehozhatatlanul összeomlott. Az övezet északi részén már nincsenek működőképes egészségügyi létesítmények, a déli részen pedig a néhány megmaradt létesítmény túlzsúfolt és képtelenek a súlyosabb helyzetek kezelésére.

A legsúlyosabb esetek egy részét már az olasz beavatkozás előtt is Egyiptom és más arab országok a célra rendelkezésre bocsátott kórházaiban kezelték. Az orvosi vészhelyzeteknek három típusa van, amelyeket nem lehet helyben megoldani. Először is a sérültek, akiknek többsége ortopédiai sebészeti ellátásra szorul, mivel a lerombolt házak romjai közül húzták ki őket. Aztán a krónikus betegek (cukorbetegek, szívbetegek, onkológiai betegek), akik számára nem lehet biztosítani a túlélést garantáló kezelés folyamatosságát. Végül, ami a leggyakoribb, a fertőző betegségek terjedése miatt megbetegedett emberek: a kényszerű zsúfoltság, a lejárt vagy romlott élelmiszerek, a felrobbant csatornák és emésztőgödrök, a higiéniához és az iváshoz szükséges víz hiánya kedvez a vírusok és baktériumok terjedésének.

„Édesanyám úgy főzte a rizst és a zöldségeket, hogy a pocsolyákból gyűjtötte az esővizet” – mondta az egyik gyerek, aki kedden érkezett a Vulcano hajóval. „A gyerekek közül sokan magukon hordják a fizikai szenvedés nyilvánvaló jeleit, de ami ennél is jobban megrendített, az az volt, hogy meghallgattam a történeteiket” – mondta Faltas atya, mielőtt elindult Jeruzsálembe, hogy megszervezze az Olaszországba szállítandó gyerekek következő csoportjának útját. „Tegnap reggel én voltam az egyetlen a hajón, aki beszélt arabul, és a gyerekek szerették volna elmesélni a történeteiket.

Ahogyan hallgattam őket, rájöttem, számukra ez terápiás hatással bír, hogy elűzzék a félelmet, amelyben négy hónapja élnek.”

A ferences szerzetes őriz néhány videót a gyerekekről. Az egyiken egy eszméletlen kislány látható, akit az apja cipel a karjában a sürgősségi osztályra. Az anya berohan a terembe, ahol újjáélesztik a kislányt, és azt kiabálja, hogy „Meghalt, meghalt, megölték!”. Ibrahim testvér rögtön mutat egy másik, a firenzei Mayer kórházban készült videót, amelyen ugyanaz a kislány bekötött fejjel, de már mosolyogva mondja el történetét. Egy másik videón pedig egy kisfiút mutat, akit szétroncsolt lábbal húztak ki otthona romjai közül, majd ugyanazt a fiút, amint egy kis játékot kap tőle. „Szívszorító történetek” – teszi hozzá Ibrahim atya, akitől a hajón lévő összes gyermek kap valamilyen ajándékot, egyszerű játékokat, amelyeket a jeruzsálemi kusztódia katolikus iskolájába járó társaik saját kezükkel készítettek.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter így fogalmazott a L'Osservatore Romano vatikáni napilapnak: „Látni a mosolyát ezeknek a gyerekeknek és édesanyjuknak, akik átélték a szörnyű bombázásokat, nagy elégedettséggel tölt el, nemcsak politikai értelemben, hanem lelkileg is.

Az, hogy visszaadhattunk egy mosolyt és a derű pillanatait ezeknek az ártatlan áldozatoknak, jutalom számunkra az elvégzett kemény munkáért. Megadjuk nekik az esélyt, hogy végre békében élhessenek hazánkban, és ez segít, hogy soha ne feledjük: a politika elsősorban szolgálat.”

Tajani a továbbiakban kifejtette: „Az olasz kormány azon dolgozik, hogy még több gyermeket fogadjon be. A kezdeti kötelezettségvállalás száz gyermek olasz gyermekkórházakban történő ellátására szólt… A munka folytatódik az izraeli és egyiptomi olasz nagykövetségek és a jeruzsálemi olasz főkonzulátus értékes támogatásával. Igyekszünk minél több gyereket fogadni és ellátni.”

A külügyminiszter a rövid interjút Faltas atya és a Szentföldi Kusztódia szerepének méltatásával zárta. „Ibrahim atya volt az egyik főszereplője ennek a műveletnek, amelyben sebesült vagy beteg gázai gyerekeket hoztunk Olaszországba. E nélkül az életét a Szentföldnek szentelő pap nélkül nem tudtuk volna mindezt megtenni. Tegnap a gyerekeknek szánt játékok mellett mindannyiunknak adott egy-egy rózsafüzért, amelyet a Szentföldön áldottak meg, hogy megköszönje az Úrnak ezt a nagy ajándékot, amit nekünk és ezeknek a gyerekeknek adott, akik így végre nyugalomban élhetnek.”

Forrás és fotó: Vatican News olasz nyelvű szerkesztősége

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria