II. Erzsébet királynő és a pápák

Kitekintő – 2022. szeptember 9., péntek | 11:11

II. Erzsébet volt a történelem leghosszabb életű brit uralkodója. 96 éve során öt, királynőként négy pápával találkozott.

Az 1926-ban született Elizabeth Alexandra Mary Windsor 25 évesen, 1953-ban, apja, VI. György király halála után lépett trónra. Erzsébet hercegnőként érkezett először a Vatikánba 1951-ben, amikor XII. Piusz fogadta.

*

25 évesen koronázták királynővé 1953. június 2-án a westminsteri apátságban. XXIII. János pápa 1961-ben audiencián fogadta II. Erzsébetet férjével, Fülöp edinburgh-i herceggel, akivel 1947-ben kötöttek házasságot. „Jelenléte a Vatikánban a legszebb módon koronázza meg a barátság kifejezésének jeleit, amelyek az Egyesült Királyság és a Szentszék közötti kapcsolatokat fémjelezték” – mondta Roncalli pápa a találkozón.

*

II. Erzsébet királynő 1980-ban találkozott II. János Pál pápával a Vatikánban. „XXIII. János arról a nagyszerű egyszerűségről és méltóságról beszélt, amellyel Felséged viseli nagy felelősségének súlyát. Két évtizeddel később ezek a megfigyelések még mindig nagyon helytállóak, és nyilvánvaló, hogy az Önre háruló felelősség semmiképpen sem csökkent” – utalt az 1961-es találkozóra Wojtyła pápa.

Két évvel később II. János Pál pápa lelkipásztori látogatást tett Nagy-Britanniában, amikor a Falkland-szigetek (Argentínában Las Malvinas néven ismert szigetek) helyzete nagy feszültséget keltett. „Látogatásom a feszültség és az aggodalom pillanatában zajlik, amikor a világ figyelme a dél-atlanti konfliktus kényes helyzetére összpontosult – mondta a pápa. – Ez a tragikus helyzet nagyon aggasztott, és ismételten arra kértem a katolikusokat szerte a világon, és minden jóakaratú embert, hogy csatlakozzanak hozzám, és imádkozzanak egy igazságos és békés megoldásért.”

2000 októberében II. Erzsébet királynő harmadik alkalommal is találkozott II. János Pál pápával, aki e szavakkal fordult a királynőhöz: „Fenség, Ön sok éven át és a nagy változások idején olyan méltósággal és kötelességtudattal uralkodott, amely emberek millióit szolgálta szerte a világon.”

*

2010-ben XVI. Benedek pápa apostoli látogatásra utazott Nagy-Britanniába, John Henry Newman bíboros boldoggá avatása alkalmából; a skóciai Edinburgh-ban találkozott II. Erzsébet királynővel.

2012-ben uralkodásának gyémántjubileuma alkalmából szívélyes jókívánságait küldte a brit uralkodónak: „Ön az alattvalóinak és az egész világnak a kötelességtudat, továbbá a szabadság, az igazságosság és a demokrácia elveinek tiszteletben tartása melletti elkötelezettség ihlető példája, a keresztény uralkodó szerepének nemes elképzelésével összhangban.”

*

2014 áprilisában a brit királynő állami látogatásra érkezett Olaszországba. Miután találkozott Giorgio Napolitano elnökkel, Ferenc pápa fogadta a Vatikánban. Látogatása egybeesett a Falkland-szigeteki háború kezdetének 32. évfordulójával.

A Szentatya az uralkodó trónra lépése platinajubileuma és 96. születésnapja alkalmából levelet küldött II. Erzsébetnek, melyben lelki közelségét fejezte ki, és imádkozott, hogy Isten adja meg neki, a királyi családnak és a nemzet minden tagjának az egység, a jólét és a béke áldását.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria