Két év után újra húsvét vigíliáján keresztelhetik a katekumeneket Róma székesegyházában

Kitekintő – 2021. április 1., csütörtök | 9:00

Két év után folytatják a felnőttkeresztelés hagyományát húsvét vigíliáján a Római Főegyházmegye székesegyházában, a Lateráni Keresztelő Szent János-bazilikában, ahol a pápa római helynöke, Angelo De Donatis bíboros vezeti a nagyheti szertartásokat.

A pandémia kirobbanása miatt tavaly Róma védőszentjeinek ünnepén, június 29-én, Szent Péter és Pál napján került sor a katekumenek keresztelésére.

Három nőt és három férfit keresztel Angelo De Donatis bíboros húsvét vigíliáján. Ketten a római Latin-amerikai Katolikus Misszióhoz tartoznak. A harmadik katekumen albán, és a római főegyházmegye hivatásközpontjában készült a keresztségre Fabio Rosini atyával. Két guineai nővért a szaléziak készítettek föl a Castro Pretori római városrész Szent Szív-plébániáján. A hatodik pedig egy római fiatalember, aki a Szent Miklós-plébánián részesült hitoktatásban. Valamennyien – hasonlóképpen a többi katekumenhez, akiket saját plébániájukon keresztelnek – megtapasztalták a pandémia nehézségeit és megszorításait.

„Sokan nagyon nehezen készültek fel a szentségekre” – erősítették meg a római egyházmegye kateketikai hivatalában. „Van, aki elveszítette a munkahelyét. Mások mélyen megélték a magányt, mivel Olaszországban nincsenek velük a hozzátartozóik. Olyanok is voltak, akik elbizonytalanodtak a kezdeti döntésükben, de továbbmentek, és gyakran mondták nekünk, hogy érzik Jézus Urunk közelségét, aki idáig vezette őket. Azt is ki kell emelni, hogy a pandémia idején a plébánosok és a katekéták dicséretes munkát végeztek és nagyon kreatívan találtak időt és módot a hitoktatásra” – mondta el a kateketikai hivatal két vezetője, Cavallini atya és De Prisco nővér.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria