Kilencven éve őrködik a Megváltó Krisztus szobra Rio de Janeiro felett

Kitekintő – 2021. október 13., szerda | 17:19

Kilencven évvel ezelőtt borult fénybe először a 700 méteres tengerszint feletti magasságban, Rio de Janeiro Corcovado hegyén emelt 38 méteres Megváltó Krisztus-szobor, amelyet 1931. október 12-én este egyenesen „római otthonából világított meg” az a Guglielmo Marconi, aki nyolc hónappal korábban a Vatikáni Rádiót is üzembe helyezte.

„Az Úr Krisztus kitárt karú alakja védelmezi ezt a szép várost és rajta keresztül egész Brazíliát” – szólt 1965-ben Szent VI. Pál pápa. „Óriási hegynyúlvány formálta oltáron, az Isten Igéje teremtette természeti csodák közt áll Rio de Janiero szívében a Megváltó Krisztus szobra” – fogalmazott 1981-ben Szent II. János Pál pápa. Október 12-e az Aparecidai Miasszonyunk emléknapja – Brazília pátrónájának ezt az ünnepét választották a Megváltó Krisztus szobrának felavatására. Az Anya ünnepén egyszülött Fiát köszöntötték és ugyanez történt tegnap is, amikor a közel hétmilliós brazíliai metropoliszban megemlékeztek e jelentős jubileumról.

Minthogy ködös és rossz idő volt Rio de Janeiróban, az ünnepi hálaadó szentmisét a város Szent Sebestyén-székesegyházában tartották. „Ez a nap nagyon fontos dátum számunkra – mondta beszédében Orani João Tempesta érsek, a Rio de Janeiró-i egyházmegye főpásztora, – mert a Megváltó Krisztus szobra a katolikus Brazília jelképe. Minden köve a brazilokat jelképezi, akiknek egykor össze kellett fogni, hogy ilyen szépet építsenek.”

A szobor szorosan kapcsolódik a 20. század pápáihoz, sőt még a Vatikáni Rádióhoz is. Guglielmo Marconi Nobel-díjas olasz fizikus – a rádió egyik feltalálója, a Vatikáni Rádió megalkotója – ugyanis Rómából, a Spanyol lépcsőtől induló Via dei Condottin lévő lakása szalonjából „távkapcsolta” fel a Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztus-szobor fényeit, miután annak megvilágítását az ő tervei alapján készítették el. Ez a „távkapcsolás” a nagy fizikus számára alkalmat jelentett arra, hogy az egész világ előtt bebizonyítsa a rádióhullámok óriási erejét, melyek képesek a föld másik oldalán működésbe hozni egy világítórendszert. Erre az ünnepi alkalomra Marconi és felesége meghívta lakásába Brazília római nagykövetét. A megbeszélt időpontban hárman együtt nyomták meg a kapcsológombot, rádióhullámok révén sárgásfehér fénybe öltöztetve a brazil város Urát, a Megváltó Krisztust.

Hány és hány brazil ember lelkében gyulladt akkor remény és bizalom, hogy valóban velük az Úr! Világraszóló esemény volt ez akkor, mert sokan kétségbe vonták e távközlés lehetőségét és eredményességét. „Azok, akik a legjobban bíztak Marconiban, nem a szakmabéliek, fizikusok és mérnöktársak voltak, hanem a római pápák” – emlékezik a régi időkre Livio Spinelli, a Santa Marinella-i Marconi Múzeum igazgatója.

A Róma–Rio de Janiero hullámhíd csodás kivilágításának eseményét a Vatikáni Rádió alapító pápája, XI. Piusz így kommentálta: „A Megváltó Krisztus szobra világításának bekapcsolása rádióhullámok révén a tudomány új csodája, ami lehetővé tette, hogy Rio megvilágított Krisztusát a tündöklő fény mennyei látomásaként jelenítse meg az éjszaka árnyai között.” Azóta a pápák gyakran a hitről szóló gondolataikat a corcovadói Megváltó Krisztushoz intézték, nem ritkán éppen a szobor új világítási rendszereinek felavatása alkalmából. Így történt 1965-ban, éppen újév napján, amikor VI. Pál pápa rádióüzenettel fordult a brazil nemzethez Rio de Janeiro alapításának 400. évfordulója alkalmából. „Szívből reméljük, hogy azon kegyelmek jelképeként, melyeket az Úr a Boldogságos Szűz Mária által ad hű gyermekeinek, ez a fény megvilágítja Rio de Janeiro városát és így [a fény] tovaterjedhet egész Brazíliában.”

1981-ben, a szobor felavatásának ötvenedik évfordulóján Szent II. János Pál megismételte Marconi egykori gesztusát: a Castel Gandolfó-i pápai nyaraló csillagvizsgáló műhelyéből kapcsolta fel a riói szobor megvilágítását. „A tudomány tisztelete volt ez a hit előtt” – mondta a pápa, ami szerinte arról tanúskodott, hogy „milyen óriási előrelépés történt ebben az ötven évben a tudományos és technikai kutatások révén. Ami egykor a távközlés területén szinte csoda erejével hatott, az ma úgy tűnhet, mint egy szokásos, hétköznapi mozzanat.” Ferenc pápa 2015. január elsején videóüzenetet küldött – VI. Pál pápa egykori rádiószózatához hasonlóan – Rio de Janeiro alapításának évfordulójára, és a szobor új megvilágításának felavatására. A megvilágítás a pápa számára azt a fényt jelképezte, „amelyet az Úr akar bekapcsolni a mi életünkben”.

Magyarországon nagyon sokszor – tévesen – azt írják, hogy a riói Jézus-szobor a Cukorsüveg-hegyen áll. Valójában a Cukorsüveg-hegy a Guanabara-öbölbe nyúló félsziget szélén helyezkedik el, a Megváltó Krisztus-szobor viszont a Corcovado hegy ékessége, amely mintegy 10 kilométerrel beljebb fekszik.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Matheus Bertelli/Pexels; Wikimedia Commons

Magyar Kurír 

Kapcsolódó fotógaléria