Korea első apostoli helynöke nem érhette meg, hogy az ország földjére lépjen

Kitekintő – 2024. február 1., csütörtök | 14:47

Az Isten Szolgája Barthélemy Bruguière püspök (1792–1835), Korea első apostoli helynöke életét és munkásságát bemutató könyvsorozat harmadik kötete: az 1938-as életrajz is hamarosan megjelenik Dél-Koreában. A francia misszionárius kanonizációját a szöuli főegyházmegye kezdeményezte 2023-ban.

Barthélemy Bruguière Korea első apostoli vikáriusa és Sziám (ma Thaiföld) első segédpüspöke volt. Missziós hivatásáról megbizonyosodva Párizsban belépett a világi papokból és laikusokból álló Párizsi Külföldi Missziós Társaságba (Société des Missions Etrangères de Paris, MEP). Az 1658-as alapítású szervezet úttörő volt abból a szempontból, hogy elsőként folytatott missziós tevékenységet a gyarmatosító hatalmaktól függetlenül.

Az alapítástól számított 350 év alatt a MEP több mint 4200 papot küldött Ázsiába és Észak-Amerikába; a helyi szokásokhoz való alkalmazkodás, a helyi nyelvek használata, az őslakos papság kinevelése és a Rómával való szoros kapcsolat jellemezte a missziós társaságot. Róma XV. Gergely pápasága alatt döntött úgy, hogy át kívánja venni a missziós tevékenység irányítását a szerzetesrendektől, illetve függetleníteni a politikától; ez állt a Sancta Congregatio de Propaganda Fide, azaz Hitterjesztési Kongregáció, a későbbi Népek Evangelizációja Kongregációjának megalapítása hátterében, amely 2022-ben beolvadt az Evangelizációs Dikasztériumba.

Barthélemy Bruguière a franciaországi Raissac-d’Aude-ban született 1792-ben. Carcassonne-ban töltötte szemináriumi éveit, ahol később egy évtizedig tanított is; 1815-ben szentelték pappá. 1825-ben indult el Párizsból, 1826-ban ért Indonézia fővárosába, Jakartába (korábban: Batavia); onnan továbbutazott Bangkokba, Thaiföld fővárosába, ahol kiterjedt missziós tevékenységet folytatott és tanított éveken át. 1828-ban nevezték ki Sziám apostoli helynöke helyettesének, 1829-ben szentelték püspökké. Thaiföldről Penangba ment tanítani.

1831. szeptember 9-én XVI. Gergely pápa megalapította a Koreai Apostoli Vikariátust, és Bruguière-t nevezte ki első helynökének, aki 1832. szeptember 12-én kihajózott Szingapúrból Kína felé. Vele tartott egy penangi szeminarista, Joseph Wang. 1834 szeptemberében hagyták el Sanhszit, október 7-én értek el a kínai nagy falhoz, majd 8-án érkeztek meg Hszivanciba (Xiwanzi) – itt alapították meg 1840-ben a Mongóliai Apostoli Vikariátust –, az ottani keresztények között talált menedéket az üldöztetés elől.

Három évet töltött Kínában, a koreai missziót készítette elő. 1835. október 7-én Bruguière, Wang, valamint Pierre-Philibert Mauban misszionárius pap elindultak első koreai útjukra. Két hét múlva Bruguière megbetegedett; még kínai területen érte a halál, ott is temették el egy domboldalban, ahonnan csak majdnem száz esztendő múlva, 1931-ben szállították földi maradványait a szöuli temetőbe. Utódjává az apostoli helynöki poszton 1836 áprilisában Laurent-Joseph-Marius Imbert-t nevezték ki, aki 1839 szeptemberében szenvedett vértanúhalált társaival együtt, miután nem voltak hajlandók kiadni a megtértek nevét és lakhelyét.

Napjainkban már martirológiai bizottság működik a szöuli főegyházmegyében, amely kezdeményezte és gondozza a Barthélemy Bruguière, a csoszoni egyházmegye első püspöke életét és tevékenységét bemutató többkötetes kiadványt. A levelezését és utazásainak beszámolóit tartalmazó első két kötet már 2007-ben napvilágot látott Koreában. Az életrajz a carcassonne-i egyházmegyében szolgáló J. Camille Brudoncle apát munkája.

Mai egyházmegyék Koreában

Csoszon 1392 és 1897 között fennálló egységes, önálló államalakulat volt a Koreai-félszigeten. A csoszoni egyházmegye a mai szöuli főegyházmegye elődje, mely az egész Koreai-félszigetet foglalta magában. A koreai katolikusok 2020-ban 5 millió 841 ezren voltak (a népesség mintegy 11 százaléka); ötezer pap, kilencezer szerzetesnővér szolgál 1842 plébánián.

A martirológiai bizottság több módon is igyekszik megismertetni a francia misszionárius püspököt a koreai katolikusokkal; 2023 decemberében például szimpóziumot rendeztek Bruguière életéről és a koreai missziókról, ahol Ku Jobi Job (Job Koo Yo-bi; a keresztségben kapott angol neve a Jób – a szerk.) szöuli segédpüspök az úttörő misszionáriust állította példaként a jövendő koreai papság elé. Nemcsak ismerni kell a múltat, hőssé tenni őt, hanem az ő missziós lelkületére, lelkesedésére van szükség ma is – mondta Ku Jobi Job, aki a főegyházmegye kanonizációs bizottságának elnöke.

Összeállította: Verestói Nárcisz

Forrás: Fides.org; UCANews

Fotó: Fides.org; Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria