Magyar fiatalok is részt vettek a Chemin Neuf Közösség Politikai Testvérisége római találkozóján

Kitekintő – 2022. május 22., vasárnap | 18:07

Május közepén rendezték meg Rómában a Chemin Neuf Közösség Politikai Testvériségének találkozóját, melyen nyolc magyar fiatal is részt vett. Május 16-án Ferenc pápa a Vatikánban fogadta a találkozó résztvevőit. A Szentatya beszédében arra buzdította a fiatalokat, hogy tevékenységükkel mozdítsák elő a találkozást és tegyenek lépéseket az emberiség java érdekében.

A Chemin Neuf Közösség Politikai Testvérisége 18 és 35 év közötti, különböző országokból különböző politikai háttérrel rendelkező fiatalokat gyűjt össze, akiknek ugyanaz a szenvedélyük: a közjó és a szegények szolgálata, akiknek vágya, hogy Isten szíve szerint legyenek aktívak a politikai életben. A vatikáni audiencián a Szentatya értékelte, hogy a Chemin Neuf Közösség fiataljai az elkötelezettség konkrét formáira összpontosítanak.

A fiatalok a közösség tagjaival együtt tavaly nyáron szervezték meg Budapest VIII. kerületében a Changemakers fesztiválta, azzal a céllal, hogy a kerület nehéz körülmények között élő lakóival együtt gondolkodva, a fiatalok együttműködésének segítségével változást eszközöljenek az élet különböző területein. A fesztivált követően döntöttek úgy a Politikai Testvériség egyes tagjai, hogy együtt élnek Párizs egyik munkásnegyedében, hogy meghallják a szegények hangját.

A fiatalok május közepén egy olyan hétvégi találkozó keretében jutottak el a Szentatyához, melynek témája különös aktualitással bír: Európa és a migráció. A találkozó négy napján 80 fiatal gyűlt össze 15 országból (Kolumbiától Burundiig, köztük Magyarországról is), hogy a migrációról, a testvériségről és az Európán belüli megosztottságról együtt gondolkodjanak. Ugyan a migrációval kapcsolatos kérdések valamennyi európai országot érintik, Olaszországban mégis sajátos módon összpontosulnak a feszültségek és a kihívások. Ezért is tartották Rómában a találkozót, hogy a fiatalok szembesüljenek azzal a valósággal, amely ma megosztja véleményünket és kihívást jelent szeretetünknek.

A hétvége nyitó előadását Pascale Debbané, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdítása Dikasztériumának munkatársa tartotta. Pascale maga is migráns és menekült tapasztalattal rendelkezik. 2017 óta végzi munkáját a dikasztériumban, amely azokban a kérdésekben illetékes, amelyek a migrációra, a szükséget szenvedőkre, a betegekre és a kirekesztettekre, a társadalom peremére szorultakra, a fegyveres konfliktusok és természeti katasztrófák áldozataira, a bebörtönzöttekre, a munkanélküliekre, valamint a rabszolgaság bármely formájának, illetve kínzásoknak az áldozataira, továbbá a méltóságukban veszélyeztetett egyéb személyekre vonatkoznak. Előadásában arra hívta a fiatalokat, hogy merjenek irgalmas szamaritánusok lenni és olyan a szeretettel fordulni a rászorulókhoz, a szükséget szenvedőkhöz, ahogy Jézus tette. Felhívta a figyelmet arra is, hogy fontos része a krízissel való szembenézésnek, hogy nevén nevezzük félelmeinket, frusztrációinkat és merjünk beszélni róluk, hogy együtt kereshessük azt, merre vezet minket a Szentlélek.

A hétvége másik különleges meghívott vendége Enrico Letta olasz politikus, Olaszország korábbi miniszterelnöke volt, aki előadásában rámutatott az Európai Unión belüli érdekütközésekre, melyek gyakran – főleg, ha a migráció kérdéséről van szó – az egyes tagállamok sajátos geopolitikai helyzetéből adódnak. Ezért a közös döntés egy olyan kérdésben, mint az elmúlt években Európába érkező menekültek, kihívás elé állít mindenkit.

A fiatalok meghallgathatták Eraldo Affinati olasz író és tanár tanúságtételét is munkájáról és hitéről. Eraldo elismert a migránsoknak kifejlesztett újfajta olasz nyelvtanítási módszeréről.

A résztvevők négy nap folyamán különböző szervezetekhez is ellátogattak, akik bemutatták munkájukat a menekültek és legszegényebbek között: az Agenzia Scalabrinianába, amely lakhatási lehetőséget biztosít a menekülteknek, segít munkát találni és az olasz nyelvet elsajátítani; a Casa Betaniába, ahol egyedülálló anyákat és rászoruló gyerekeket fogadnak, és ahol bekapcsolódhattak a konkrét segítségnyújtásba is.

*

Magyarországról nyolc fiatal vett részt a találkozón, akik a Szentatya áldásával és a hétvégéről őrzött mély élményekkel tértek haza.

„A hétvége folyamán nemcsak megértettem, de meg is tapasztaltam, hogy muszáj komolyan vennünk a világ történéseit annak minden komplexitásával és problémájával együtt, és meg kell élni az ez által érzett fájdalmat. Ez azért fontos, mert e (...) fájdalom által tudunk őszinte beszélgetéseket kezdeményezni, amiben együtt keressük a lehetőségeket és a megoldásokat. Ezek a beszélgetések visznek el minket a másokkal való kiengesztelődéshez, és ezek által hagyhatjuk magunkat Isten által vezetni. Az őszinte párbeszéd (...) teret ad arra, hogy lássuk a másik ember egészét, a gondolatait, a személyét és ezáltal észrevegyük a diverzitás nagyszerűségét.” (Borbála)

„A Rómában töltött négy nap hatalmas ajándék és életre szóló élmény volt számomra. A közösség Politikai Testvérisége által szervezett hiánypótló esemény lehetőséget teremt, hogy különböző országokból, különböző politikai hovatartozású, különböző keresztény felekezetből érkező fiatalok találkozzanak és közösen gondolkodjanak politikáról, társadalomról, a világban zajló folyamatokról. Megtapasztaltam, hogy keresztényként valóban arra vagyunk hívva, hogy teljesen a Szentlélekre hagyatkozva hidak legyünk az emberek között és reményt tudjunk sugározni abban a világban, ahol annyira el tud uralkodni a reménytelenség. A kereszténység felelősséggel jár, nem ülhetünk passzívan, csendben a kényelmes szobánkban. A pápával való személyes találkozás nagyon nagy vágyat és lendületet adott mindehhez. “ (Zsófia)

„A hétvége alatt megtapasztaltam, hogy az Úr nem egyedül hív engem, hanem másokkal együtt, csapatban, s tudom, hogy tehetek/tehetünk együtt a mi országunkban is. Csak mernünk kell kilépni a komfortzónánkból és megnyitni a szívünket egymás felé. Számomra ezt azt jelenti, hogy az Úr mindehova életet akar teremteni, s mi lehettünk ennek az eszközei. A lendületet s a szívem megnyitását mások felé szeretném egyre inkább kiterjeszteni, de ezt csak Isten jelenlétében s dicsőítve lehetséges, szerintem.” (Erzsébet)

Forrás és fotó: Chemin Neuf Közösség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria