Matteo Zuppi bolognai érsek lett az Olasz Püspöki Konferencia új elnöke

Kitekintő – 2022. május 25., szerda | 16:15

Ferenc pápa Matteo Maria Zuppi bíborost nevezte ki a testület (CEI) elnökévé – a hírt Gualtiero Bassetti érsek, korábbi elnök jelentette be május 24-én.

Az Olasz Püspöki Konferencia 76. közgyűlésén született a döntés, a két másik jelölt Augusto Paolo Lojudice bíboros, sienai érsek és Antonino Raspanti acirealei püspök voltak. Ferenc pápa már többször javasolta, hogy más országokhoz hasonlóan a püspöki konferencia maga válassza meg elnökét, de végül megmaradt a régi gyakorlat, miszerint a három legtöbb szavazatot kapott jelölt közül a pápa választ. Csakúgy, mint öt éve Bassetti bíboros esetében, a pápa idén is a legtöbb szavazatot kapott jelöltet nevezte ki.

Az új elnök első szavai így hangzottak: „Kommunió és misszió, ezeket a szavakat érzem a szívemben. Igyekszem a tőlem telhető legjobbat adni, maradjunk egységesek a szinodalitásban.”

A délutáni sajtótájékoztatón hangsúlyozta, milyen sokat jelent számára az irgalmas szeretetben elöl járó pápa bizalma, a püspökök közti kollegialitás és a szinodalitás – ez a három dinamika kíséri majd útján, ez iránt érez felelősséget. Véleménye szerint az Egyháznak állandó mozgásban kell lennie.

A küldetés ugyanaz, mint mindig: olyan Egyház, amely mindenkihez szól és mindenkivel beszél… Olyan Egyház, amely ott van az utcákon, amely az úton jár, olyan Egyház, amely egyetlen nyelvet beszél, a szeretet nyelvét, ennek a világnak a bábelében.”

Beszélt a „világjárványok” sújtotta világról is, a Covidról, hogy mennyire rávilágított a tévutakra, mennyi mindent tudatosított bennünk, és „az ukrajnai háború járványáról”, miközben emlékeztetett a sok háborúra a világban. Felidézte távolabbi elődeit – Antonio Pomát, Ugo Polettit, Camillo Ruinit, Angelo Bagnascót – és közvetlen elődjét, Gualtiero Bassettit, „aki az elmúlt években nagyon atyai és baráti módon vezette az olasz egyházat, olyan testvériséget teremtve, amelynek püspökként én is élveztem jótékony hatását”.

Végül Szűz Mária kezébe helyezte szolgálatát (érseki székhelyén, Bolognában aznap ünnepelték Szűz Máriát, akinek a hagyomány szerint Szent Lukács által festett ikonja található), és kérte, kísérje őt és mindenkit az olasz egyháznak ezen az útján.

Matteo Zuppi 1955. október 1-jén született Rómában, hat gyermek közül ötödikként. 1973-ban a Vergilius Gimnáziumban ismerte meg Andrea Riccardit, a Sant’Egidio közösség alapítóját. A közösség tagja lett, a legutolsók szolgálatába állt: a római barakkvárosokban lakó gyerekeknek szerveztek iskolát, részt vett a szolgálatokban, ahol egyedülálló, önellátásra nem képes idősekkel, bevándorlókkal és hajléktalanokkal, gyógyíthatatlan betegekkel, nomádokkal, fogyatékosokkal, kábítószerfüggőkkel, rabokkal, háborúk áldozataival foglalkoznak, valamint a keresztények egységét elősegítő ökumenikus és a vallásközi kezdeményezésekben, amelyek az assisi találkozókban csúcsosodnak ki évről évre.

Huszonkét éves korában, miután bölcsészdiplomát szerzett – egyháztörténelemből írt szakdolgozattal – a római La Sapienza Egyetemen, belépett a palestrinai szemináriumba, tanult a Lateráni Pápai Egyetemen, ahol teológiából diplomázott.

1981. május 9-én szentelte pappá a palestrinai szuburbikárius (elővárosi) egyházmegye számára Renato Spallanzani püspök, és ezt követően rögtön kinevezték a római Santa Maria in Trastevere-bazilika plébánosa, Vincenzo Paglia érsek vikáriusává. 2000-től aztán tíz éven keresztül a bazilika plébánosa volt. 1988. november 15-én a római főegyházmegyébe inkardinálták, 1993 és 2012 között a lungarai Santa Croce-templom rektora volt. Közvetítő tevékenységet végzett Mozambikban: ez a folyamat vezetett el a békéhez 17 évnyi véres polgárháború után 1992-ben. 2005 és 2010 között a római harmadik prefektúra prefektusa volt.

2010-ben Róma keleti külvárosában, Torre Angelában a Szent Simon és Tádé-plébánia plébánosa lett, 2011-ben a római tizenhetedik prefektúra vezetője. Nem sokkal később, 2012. január 31-én XVI. Benedek püspökké nevezte ki, és megtette Róma segédpüspökévé. Április 14-én szentelte Agostino Vallini bíboros, vikárius. Püspöki jelmondata: Gaudium Domini fortitudo vestra (Az Úrban való öröm az erősségetek).

2015. október 17-én Ferenc pápa kinevezte bolognai érsekké, 2019. október 5-én kreálta bíborossá, címtemploma a római Sant’Egidio-templom. Az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma és a Szentszék Örökségének Kormányzósága tagja.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Avvenire; Famiglia Cristiana

Fotó: Avvenire, Facebook/Zuppi che fa cose

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria