Megtámadtak egy katolikus papot és keresztény vallásos könyveket égettek Indiában

Kitekintő – 2021. december 13., hétfő | 17:32

Késsel támadott egy ismeretlen férfi Francis D’Souza plébánosra december 11-én a dél-indiai Karnataka államban.

A Fides hírügynökség információi szerint december 11-én egy ismeretlen személy lépett be a Munkás Szent József-plébániára Vaibhav Nagarban, Belagaviban (Bengaluru, Bangalore), és minden előzmény nélkül megtámadta Francis D’Souza plébánost, a belgaumi egyházmegye papját.

A támadó a plébánia közelében rejtőzködött, és az épületből kilépő papra egy nagyobb, macheteszerű késsel támadt rá. Francis atya el tudott menekülni. A támadó üldözte egy ideig, de a környékbeliek odasiettek a hangokra, és az ismeretlen férfi eltűnt. A rendőrség átvizsgálta a biztonsági kamerák felvételeit, és azonosította az elkövetőt; a mentálisan zavartnak tűnő férfi ellen elfogatási parancsot adtak ki.

„Kiléptem a házból, mert a kutya idegesen ugatott, és észrevettem, hogy nyitva van a kapu. Odamentem, hogy bezárjam, amikor egy férfi egy hosszú késsel rám támadt. Elmenekültem, és segítségért kiáltottam” – számolt be az esetről Souza atya.

Szintén Karnataka államban, Kolar településén egy radikális hindu csoport keresztény vallásos könyveket égetett, azzal vádolva a helyi protestánsokat, hogy hittérítést végeznek. Az incidenst az váltotta ki, hogy a keresztény közösség házról házra járt egy igehirdetési kampány során.

Az indiai evangéliumi protestáns szövetség (EFI) vallásszabadsággal foglalkozó bizottsága arról tájékoztat, hogy a kolari eset a 39. erőszakos cselekmény az elmúlt tizenkét hónapban, melyet keresztény vallási kisebbségek ellen követtek el Karnataka államban. A Fides helyi forrásai szerint a hasonló incidensek száma növekvőben van, amióta a kormányon lévő hindubarát Bharatiya Janata párt (BJP) fontolóra vette, hogy törvénybe iktatja a vallási áttérítés tiltását.

A hatalmas dél-indiai Karnataka államban, melynek a fővárosa Bengaluru (Bangalore) a 2011-es népszámlálás szerint a 61 milliós lakosság 1,87 százaléka volt keresztény, 84 százaléka hindu és 13 százaléka iszlámhitű. A 44 216 négyzetkilométer területű belgaumi egyházmegyét 1953-ban XII. Piusz pápa alapította; ma 79 egyházmegyés pap és 85 szerzetes pap szolgál a 110 egyházközségben.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás és fotó: Fides.org; EFI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria