Mianmari püspökök: Imával és tettekkel a politikai krízissel szemben, a béke építéséért

Kitekintő – 2022. június 14., kedd | 12:47

Június 7–10. között tartotta meg általános közgyűlését a Mianmari Katolikus Püspöki Konferencia (CBCM) Rangunban. A testület az ország politikai és társadalmi konfliktusoktól terhelt súlyos helyzetével kapcsolatban aggodalmának adott hangot és humanitárius segítségnyújtásra biztat. Az eseményen Charles Maung Bo bíboros, ranguni érsek, az Ázsiai Püspöki Konferencia elnöke is részt vett.

A délkelet-ázsiai Rangunban civilek ezreinek kell elmenekülniük szülőföldjükről, milliókat fenyeget az éhhalál. Tombol az erőszak, az ártatlan embereket sújtja, főként az időseket, fogyatékkal élőket, gyerekeket, nőket és betegeket, akiknek komoly megpróbáltatások és szenvedések közepette kell elhagyniuk otthonukat. Látva az ország súlyos helyzetét, a Mianmari Katolikus Püspöki Konferencia (CBCM) aggodalmának adott hangot. Erről nyilatkoztak az ország püspökei, akik június 7. és 10. között általános közgyűlést tartottak Rangunban, melyen részt vett Charles Maung Bo bíboros, a ranguni főegyházmegye érseke és az Ázsiai Püspöki Konferencia elnöke, a tizenhat egyházmegye püspökei, valamint a püspöki konferencia bizottságainak főtitkárai.

„A Mianmari Katolikus Püspöki Konferencia nagyon hálás minden papnak, diakónusnak, szerzetesnővérnek, hitoktatónak és önkéntesnek, aki igyekszik támaszt nyújtani a biztonságos helyet kereső híveknek és civileknek” – olvasható a közgyűlés végén kiadott közleményben. A püspökök arra biztatják a híveket, hogy továbbra is nyújtsanak humanitárius segítséget a menekülteknek, hitüktől, származásuktól, helyzetüktől, etnikumuktól, kultúrájuktól és politikai nézetüktől függetlenül.

Mint írják, az Egyház társadalmi tanítását követve a Mianmari Katolikus Püspöki Konferencia folytatja kapcsolatai építését azokkal a csoportokkal és a világ minden táján élő katolikus közösségekkel, amelyek készek támogatni a jelenlegi politikai és társadalmi konfliktusok miatt rettenetes nehézségektől szenvedő mianmari civileket.

A béke, az igazság és a megbékélés értékeire és céljaira hivatkozva a püspökök kérve kérnek minden felelős személyt, politikai és katonai vezetőt, szervezzék meg és vigyenek alapvető humanitárius segítséget a menekülteknek és a migránsoknak.

Az emberi méltóság és az élethez való jog nem alku tárgya”

– írták a püspökök. Azt kérik, „tiszteljenek és becsüljenek minden emberi életet, tiszteljék és óvják meg a szent helyeket, a vallási épületeket, a kórházakat és az iskolákat”. A püspöki konferencia közel áll a szenvedő néphez, s továbbra is igyekszik elébe menni az emberek szükségleteinek, függetlenül a hitüktől, a nyelvüktől vagy az etnikumuktól.

A püspökök nyilatkozatukban a hit és a remény perspektíváját fogalmazták meg, dacára a több mint egy éve húzódó nehézségeknek és tragédiának:

Hisszük, hogy Istennel minden lehetséges. Ezért biztatjuk minden lehetséges módon az egyházi közösségeket a béke építésére; legfőképpen azt kérjük, szüntelenül imádkozzanak a békéért,

ajánljanak fel szentmisét a békéért minden hónap első napján, és minden este mondják el a rózsafüzért Mianmar békéjéért.”

Egy tavaly márciusi ENSZ-jelentés szerint, amely az ország helyzetét elemzi a 2021. februári katonai puccs óta, a mianmari hadsereg „szisztematikusan megsértette az emberi jogokat és számos esetben háborús bűnöket és emberiesség elleni bűncselekményeket követett el”.

Nem kormányzati szervek adatai szerint 2021 februárja óta több mint 1900 civilt öltek meg, 11 ezren vannak börtönben, míg az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága további 800 ezer belső menekült civil lakost tart számon.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides.org

Fotó: Wikimedia Common

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria