Negyven éve menekült meg II. János Pál a gyilkos golyótól – Hálaadó imádság Lengyelországban

Kitekintő – 2021. május 13., csütörtök | 9:00

A Fatimai Szűzanya ünnepén szentmise keretében adnak hálát Polanica Zdroj-Sokołówka lengyelországi Mária-kegyhelyen Szent II. János Pál pápa életének megmentéséért. Negyven évvel ezelőtt május 13-án követtek el merényletet a lengyel pápa ellen a Szent Péter téren.

Május 13-án ünnepélyes keretek között szeretnének hálát adni Istennek Szent II. János Pál megmentésének csodájáért, amely Szűz Mária közbenjárására történt – hangsúlyozta Zdzislaw Swiniarski, a kegyhely kusztosa és az ünnepi események főszervezője. Az ünnepi eseményre való lelki felkészülés keretében május 7-én este szentmisét mutattak be; ezt követően kezdték meg a jerikói rózsafüzért, vagyis a folyamatos rózsafüzér imádságot, amelyet éjjel-nappal mondanak az Oltáriszentség előtt.

Május 13-án, csütörtökön 17 órakor Stanisław Gądecki érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke vezetésével mutatnak be hálaadó ünnepi szentmisét a kegyhelyen – tájékoztat a lengyel püspöki konferencia honlapja. – A szentmisét követően, 20 órakor kezdődő Totus Tuus, Maria koncerten a II. János Pál által oly nagyon szeretett, Az Úr egyszer a parton állt című dal is elhangzik.

A szentmise és a rózsafüzér imádság után rózsafüzér-zarándoklat indul Polanica Zdroj-Sokołówkából. Az imádságos út körülbelül 33 kilométer hosszú; a résztvevők minden kilométernél megemlékeznek Jézus földi életének egy évéről. A zarándokok a Kotlina Kłodzka-i templomokban, köztük a Stara Łomnica, Starków, Stary Wielisław és a Polanica Zdrój istentiszteleti helyeken is megállnak. Az érintett helyeken részleteket olvasnak fel a Jelenések könyvéből.

Zdzislaw Swiniarski atya arra biztatja az otthon maradó és az imádságba így bekapcsolódó híveket, hogy lelkileg csatlakozzanak a zarándoklathoz.

Az imádság a Polanica Zdroj-Sokołówka-i kegyhely Fatimai Szűzanya-szobránál folytatódik.

A Polanica Zdroj-Sokołówka-i kegyhely Fatimai Szűzanya-szobrát 2014-ben szentelték meg Fatimában, és október 18-án kezdte meg zarándoklatát a Świdnica egyházmegye minden egyházközségében, hogy felkészítse a híveket a jelenések 100. évfordulójára.

Az ima során köszönetet mondanak Istennek minden kegyelemért, és megköszönik Szűz Máriának a legértékesebb ajándékot, a hitet – kérve is tőle. „Ez az ajándék ma mindennél drágább, mert kevésbé őrzik és kevésbé értékelik az emberek.

Ez az ajándék minden másnál jobban lehetővé teszi számunkra, hogy olyanná váljunk, mint Szűz Mária”

– emelte ki a kegyhely kusztosa.

A Fatimai Szűzanya-szobránál a hívek köszönet mondanak Istennek II. János Pál pápa életének megmentését, miként 1981. május 13-án a Szentatya is köszönetet mondott Szűz Máriának ezért a hatalmas ajándékért.

A szervezők arra kérik a híveket, hogy a házaik ablakait a Fatimai Szűzanya képével díszítsék erre az alkalomra, és gyújtsanak gyertyát a közös ének során.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News; Polanica Zdroj-Sokołówka/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria