Nehezen gyógyulnak a polgárháború sebei Sierra Leonéban

Kitekintő – 2021. április 26., hétfő | 13:32

Paul Morana Sandit, Gambia és Sierra Leone püspöki konferenciájának főtitkárát kérdezte a Fides hírügynökség a nyugat-afrikai ország helyzetéről. 2002-ben ért véget a több mint egy évtizedes polgárháború, melynek sebei máig nem gyógyultak be.

„Az Egyház kulcsfontosságú szerepet játszott a béke és a demokrácia konszolidációjában, illetve már a háború idején is. A keresztények és más vallások vezetői, részben a Vallásközi Tanácson keresztül, élen jártak abban, hogy az 1999-es loméi egyezményhez eljussanak a felek, és a korábbi ellenségek elinduljanak a megbékélés útján. Mind a négy egyházmegyében van Igazságosság és Béke Bizottság, ezek a hasznos testületek támogatják és monitorozzák a kormányzat tevékenységét a kiengesztelődés folyamatában.

Edward Tamba Charles freetowni érseket tavaly decemberben egyhangúlag választották meg a Sierra Leone-i Vallásközi Tanács elnökének. Ez még inkább hangsúlyossá teszi a Katolikus Egyház szerepét a békefolyamatokban” – mondta a Fides hírügynökségnek Paul Morana Sandi, Gambia és Sierra Leone püspöki konferenciájának a főtitkára.

Harminc éve, 1991-ben súlyos polgárháború tört ki Sierra Leonéban, és a 2002-ig tartó konfliktusban sok ezer ember vesztette életét. Fosztogatások, vérfürdők, gyerekkatonák toborzása jellemezte ezt az évtizedet.

Morana Sandi atya beszélt a keresztények szerepéről és arról, milyen jövőt lát az ország előtt: „Minden lehetséges módon próbáljuk magunk mögött hagyni ezt a rettenetes időszakot, és a békét erősíteni. Azt mondhatjuk, mostanra viszonylagos békét és stabilitást értünk el. Reméljük, oly sok évnyi erőszak után megmaradhatunk ezen az úton. Mostanra egy nemzedéknyi távolságra kerültünk a háborútól és szörnyű retorikájától. Azt gondolom, mindannyiunkban erősebb a felelősségérzet, és együttműködünk a nemzetközi közösséggel, hogy végre elhagyjuk az ellentétek logikáját, és a fejlődés útjára léphessünk.”

A fegyveres konfliktus mellett sok más súlyos problémával kellett szembenéznie az országnak; az ebola után pedig most itt van egy másik járvány, mindezek nyomában az egyre növekvő szegénység.

„Törékeny demokrácia a miénk, melyet sokéves instabilitás ásott alá. Meg kell erősítenünk az intézményeinket, amelyek az embereket képviselik, visszaállítani a törvényességet, egyenlőséget teremteni, hogy valamennyi állampolgár biztonságban érezhesse magát. (…) Mindig is lesznek különbségek, de ezeknek gazdagítaniuk kell bennünket; egyik törzs, régió erősíti, gazdagítja a másikat.”

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Fides.org

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

FreetownSierra Leone