Nemzetközi csúcstalálkozót tartottak a vallásszabadságról az Egyesült Államokban

Kitekintő – 2021. július 16., péntek | 17:43

Az Amerikai Egyesült Államok főpásztorai örömmel fogadták azt a kezdeményezést, amely egy alapvető emberi jog: a vallásszabadság kérdését állítja a középpontba egy nemzetközi összejövetel keretében Washingtonban, július 13. és 15. között (IRF Summit).

Július 13. és 15. között zajlott az Amerikai Egyesült Államok fővárosában a vallásszabadságról szóló első nemzetközi csúcstalálkozó. Az esemény több mint negyven szervezet támogatásával jött létre, különböző vallások képviselőinek részvételével, akik a vallásszabadság elősegítéséért tevékenykednek. Köztük van az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciája (USCCB), amely örömmel támogatta a kezdeményezést.

David J. Malloy püspök, az USA püspöki konferenciája nemzetközi igazságosságért és békéért felelős bizottságának elnöke jegyzékében örömének ad hangot a csúcstalálkozó kapcsán. Az összejövetel célja, hogy felhívja a figyelmet a vallásszabadság kérdésére az Egyesült Államokban, és széles körű nemzetközi koalíciót hozzon létre, amely együtt tevékenykedik majd világszinten.

A vallásszabadság, mint ahogyan arra Malloy főpásztor is emlékeztet, fokozott figyelmet érdemel, hiszen a Föld lakosságának mintegy 83 százaléka él olyan országban, ahol erős kormányzati vagy társadalmi ellenségeskedés jellemző a vallásokkal szemben. A püspök szerint minden kultúrának, nemzetnek, vallási vagy politikai rendszernek erőfeszítéseket kell tennie a vallásszabadság védelméért, amely létfontosságú emberi jog.

A washingtoni csúcstalálkozón a világ minden részéről felszólaltak a vallásszabadság védelméért tevékenykedő támogatók, valamint a vallásüldözéstől szenvedő tanúságtevők. A csúcstalálkozó elsődleges célja a politikusok támogatásának megnyerése a vallásszabadság előmozdításának reményében, egy nemzetközi koalíciót létrehozva, amely világszinten tud majd a jövőben működni.

A csúcstalálkozónak magyar előadója is volt, felszólalt Azbej Tristan, az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság vezetője, olyan ismert személyiségek mellett, mint Timothy Dolan bíboros, New York-i érsek, az USA püspöki konferenciája vallásszabadságért felelős bizottságának elnöke, Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszter, Nancy Pelosi, az USA Képviselőházának jelenlegi elnöke, vagy Ászja Bibi pakisztáni katolikus asszony, akit halálra ítéltek és börtönbe zártak az iszlám elleni blaszfémia vádjával 2010-ben, majd 2018-ban felmentettek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria