Nemzetközi konferencia zajlik a Vatikánban a papok állandó képzéséről

Kitekintő – 2024. február 8., csütörtök | 10:31

„Szítsd fel Isten kegyelmi ajándékát, amely benned van!” (2Tim 1,6) címmel a papok folyamatos képzéséről rendez nemzetközi konferenciát a Vatikánban a Klérus Dikasztériuma az Evangelizáció Dikasztériuma és a Keleti Egyházak Dikasztériuma együttműködésével. A tanácskozás február 6–10-ig tart.

A papok állandó képzése témájának szentelt ötnapos találkozón 750-nél több püspök, pap és szerzetes vesz részt az öt kontinens több mint hatvan országából. A konferencia célja megosztani a jó tapasztalatokat és a bevált gyakorlatokat, emellett rámutatni a kihívásokra és a sürgős tennivalókra a papok jobb állandó képzése és kísérése céljából.

A gyulafehérvári főegyházmegyét képviselve Kovács Gergely érsek, valamint András István kanonok, a papok állandó képzésének főegyházmegyei felelőse, a gyulafehérvári szeminárium rektora  vesz részt a konferencián.

Az egyedülálló közösségi és missziós formáció témájú konferencia az egyházmegyei, regionális és országos képviselőket szólítja meg, akik a folyamatos papképzésért felelnek, valamint az érintett szakértőket és érdeklődőket. A nemzetközi konferencia célja, hogy a helyi egyházakkal közös folyamatot kezdeményezzen a papok állandó képzésének és kísérésének megerősítése érdekében, figyelembe véve a püspöki konferenciáknak nemrégiben küldött felmérés eredményeit, valamint a résztvevőknek a konferencia előtt és alatt elküldött hozzászólásait és a Ratio Fundamentalis Institutionis Sacerdotalis A papi hivatás ajándéka című dokumentumát.

A konferencia közös imával kezdődött, amelynek keretében Lazzaro Heung-sik You, Luis Antonio Gokim Tagle és Claudio Gugerotti bíborosok, a szervező vatikáni dikasztériumok vezetői szóltak a résztvevőkhöz.

A konferenciát megnyitó szentmisét február 6-án, kedden déli 12 órakor celebrálta Pietro Parolin bíboros államtitkár.

A továbbiakban öt ülés keretében előadások és megbeszélések voltak. Előadást tartott Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra és Nevelés Dikasztériuma emeritus elnöke; Martha Driscoll OCSO ciszterci emeritus apátnő; Stefano Parenti olaszországi professzor; Chiara D’Urbano pszichológus, pszichoterapeuta; Hans Zollner SJ, a Pápai Gergely Egyetem tanára; Ángel Sixto Rossi SJ bíboros, córdobai érsek Argentínából; José Romeo Juanito Lazo érsek a Fülöp-szigetekről; Guy Bognon PSS az Evangelizáció Dikasztériuma képviseletében; Joel Portella Amado, a brazíliai Petrópolis püspöke; François-Xavier Bustillo, a franciaországi Ajaccio püspöke; valamint Severino Dianich olasz teológus.

Az előadások, megbeszélések mellett kulturális műsor keretében a konferencia résztvevői megnézhették Damien Boyer A pap című filmjét, valamint részt vehettek a Marco Frisina által vezetett Fideles et Amati zenekar koncertmeditációján a Lateráni Szent János-bazilikában.

Forrás és fotó: romkat.roGyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria