Oroszországot járja a torinói lepel másolata

Kitekintő – 2014. szeptember 9., kedd | 13:10

Oroszország számos városába eljutott körútján az egyház egyik legbecsesebb ereklyéjének reprodukciója. A Zenit hírügynökség jelenti.

Augusztus 28-án, Szentpéterváron kezdődött a torinói lepel, a keresztény világ egyik legbecsesebb ereklyéje másolatának oroszországi zarándokútja – jelentette a Moszkvai Boldogasszony Érsekség információs szolgálata.

Az út kiemelkedő állomása volt Vlagyimir, Szuzdal, majd a relikvia másolata szeptember első hetében érkezett Moszkvába. Az utazás kapcsán ismét a figyelem középpontjába került a torinói lepel hitelességének kérdése.

Ez az ereklye fontos mind a katolikusok, mind az ortodoxok számára, általa az ember megtapasztalhat valamit a halál titkáról, de tanúságot is tesz, hogy a szenvedésnek van célja. Krisztus halálára emlékezve a feltámadás előtt tisztelgünk – fogalmaztak a zarándokút szervezői.

Moszkvában a Szeplőtelen Fogantatás székesegyházban állították ki az ereklye reprodukcióját. A hívek számára szervezett imaalkalmak mellett az olasz kulturális központtal karöltve történelmi-tudományos kérdéseket középpontba állító konferenciát is szervezett az érsekség.

Az ereklyemásolatot szentmisével búcsúztatták, melyet Pezzi érsek mutatott be a Szeplőtelen Fogantatás székesegyházban. A szentmisét követően a lepel egy replikáját ajándékozták a Kelemen pápáról elnevezett moszkvai ortodox templomnak.

Magyar Kurír
(té)

Kapcsolódó fotógaléria