Pakisztáni keresztény vezetők aggodalmukat fejezték ki: „Káosz a politikai helyzetben”

Kitekintő – 2022. április 6., szerda | 14:28

„Pakisztán súlyos válságban van: a politikai pártok tagjai a pénzért eladják a becsületüket. Számukra a pénz többet ér, egyesek úgy változtatják meg politikai meggyőződésüket, hogy a legnagyobb személyes hasznot ígérő pártot választják” – nyilatkozta Mario Rodrigues, a karacsi főegyházmegye papja, miután Imrán Hán miniszterelnök kormánya április 3-án feloszlatta az országgyűlést.

„Az ország politikai helyzete rendkívül kiábrándító. Sajnálattal mondom, hogy a mai politika egoista: minden politikai vezető csak a saját és a politikai pártja hasznát keresi, nem pedig az egész ország javát” – fogalmazott a Fides hírügynökségnek nyilatkozva Mario Rodrigues atya.

„A politikusoknak az a feladatuk, hogy a társadalom építésén is munkálkodjanak, nem csak utakat kell építeniük. Azon kell dolgozniuk, hogy felemeljék a szegényeket – tette hozzá. – Pakisztán rossz gazdasági helyzetben van, az infláció növekszik, az alapvető termékek ára emelkedik, az emberek a túlélésért küzdenek.”

A politikai válság egy bizalmatlansági indítvánnyal kezdődött, melyet ellenzéki pártok nyújtottak be Imrán Hán miniszterelnökkel szemben március 7-én. Az indítványról szóló szavazást április 3-ára írták ki; a kormányfő aznap azonban nem jelent meg a parlamentben. Egy szövetségi miniszter kifogást emelt a bizalmatlansági indítvány ellen, mivel szerinte az ellentétes Pakisztán alkotmányának 5. cikkelyével, mely szentesíti az államhoz való hűséget és az alkotmány betartását. Miután meghallgatta a szövetségi minisztert, a parlament alelnöke az ellenzék megkérdezése nélkül elutasította az indítványt. A miniszterelnök a nemzethez fordulva az országgyűlés feloszlatását kérte az elnöktől, aki rögtön ezután így is tett, és kilencvennapos határidővel választásokat írt ki. Az ellenzéki pártok tiltakozásképpen százkilencvenöt képviselőjük összefogásával önálló parlamenti ülést tartottak, és megválasztották saját miniszterelnöküket. A legfelsőbb bíróság elnöke, miután tudomást szerzett a történtekről, saját hatáskörben tárgyalást írt ki az intézményi helyzet rendezéséért.

Bonnie Mendes, Pakisztán egyik legidősebb katolikus papja így nyilatkozott a Fides hírügynökségnek: „Pakisztánban a politikai helyzet nagyon szomorú. Már nem követik az alkotmányt. Politikai káosz van. Semmilyen társadalomban nem viselkednek így, nem dacolnak ennyire a törvénnyel. Az emberek rendkívül csalódottak a helyzet rossz kezelése miatt. Imrán Hán terve, hogy egy új Pakisztánt építsen, végül elbukott.”

Tabasszum Juszaf keresztény ügyvéd, a Sant’Egidio közösség pakisztáni vezetője a karacsi főegyházmegyében a Fides hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: „Nagyon bizonytalan ez a helyzet, nem tudjuk, hova vezeti majd az országot a legfelsőbb bíróság beavatkozása. A politikai vezetők rossz példát mutatnak azzal, hogy nem az állam törvénye és alkotmánya szerint járnak el.”

Asiknaz Kokar szahivali keresztény emberi jogi aktivista szerint is nyugtalanító a helyzet, „zavarodottak vagyunk a hatalomért folytatott harc miatt, s ez rontja az ország imázsát. Imádkozzunk Pakisztánért!” – tette hozzá.

Pakisztán, hivatalosan a Pakisztáni Iszlám Köztársaság, független ázsiai állam a Közel-Kelet és Közép-Ázsia határán. Területe: 881 913 négyzetkilométer.

Pakisztán az ötödik legnépesebb ország a világon, és Indonézia után itt él a második legnagyobb muszlim közösség. A több mint 225 milliós lakosság 96,47 százaléka muszlim, 2,14 százaléka hindu 1,27 százaléka keresztény; az országban élnek még szikhek, buddhisták, dzsainisták és párszik.

Forrás: Wikipedia.org

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Imrán Hán hivatalos Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria