Pozitív előrelépés történt a vatikáni–vietnámi kapcsolatokban

Kitekintő – 2019. augusztus 28., szerda | 14:36

Augusztus 21–22-én ülésezett nyolcadik alkalommal a Vatikánban a Vietnám és a Szentszék közötti kapcsolatok munkacsoportja.

A találkozót követően a két küldöttség tagjai kifejezték, elégedettek a kétoldalú kapcsolatok elmúlt években tapasztalható fejlődésével. A tanácskozáson elsősorban a két ország közötti kapcsolatokról és a vietnámi katolikus egyház helyzetéről volt szó. A vietnámi delegáció kijelentette, hogy az ország egyre inkább elősegíti a vallásszabadság tiszteletben tartását, hogy kedvező környezetet teremtsen a vietnámi katolikus közösség tevékenységéhez és fejlődéséhez. A Szentszék elismerésének adott hangot, hogy a vietnámi állam segíti a katolikus egyházat, valamint hangsúlyozta, a katolikusok vágya, hogy megélhessék hivatásukat jó katolikusként és jó állampolgárként. Ezáltal pedig hozzá kívánnak járulni Vietnám fejlődéséhez és jólétéhez.

A két küldöttség a katolikus egyház helyzetét megvitatva egyezményt kötött a Vietnám és a Szentszék közötti kapcsolatok további fejlesztéséről. Ezt a Vietnámban rezidens pápai képviselő státuszának szabályozását képező alapvető elvek szerint képzelik el, mielőbb felállítva annak hivatalát.

A vatikáni látogatás során Ferenc pápa is fogadta a vietnámi küldöttséget, amely ezt követően látogatást tett Pietro Parolin bíboros-államtitkárnál és Paul Gallagher érseknél, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkáránál is. A találkozókról kiadott szentszéki közlemény hangsúlyozza, hogy a jó szándék és a kölcsönös tisztelet jegyében, szívélyes légkörében zajlottak a megbeszélések.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria