Santiago de Compostelában megnyitják a 2021-es Szent Jakab-évet

Kitekintő – 2020. december 31., csütörtök | 13:45

Julián Barrio Barrio, Santiago de Compostela érseke december 31-én, csütörtökön délután fél 5-kor megnyitja a székesegyház szent kapuját, háromszor rákoppintva a falra, amely a székesegyház hátsó bejáratát takarja a Quintana téren. Ezzel kezdetét veszi a Szent Jakab-év a spanyolországi kegyhelyen.

Az érsek a szentév megnyitó szertartásának részeként a fal megbontását ezüst kalapáccsal végzi, ami a Compostelába vezető zarándokút nehézségének szimbóluma. A főpásztor azzal, hogy engedélyt kér az apostoltól a belépéshez a fal bontásával, hivatalosan megnyitja a 2021-es Szent Jakab-évet. A szent kapu a következő tizenkét hónapban nyitva lesz, és a hagyományoknak megfelelően minden Santiagóba érkező zarándoknak azon keresztül kell belépnie a templomba.

A székesegyház a jelentős helyreállítási munkálatok után 2021. január 1-jén nyitja meg kapuit a zarándokok számára, bár a liturgikus szertartások hivatalosan 2020. december 30-tól kezdődnek az apostol földi maradványainak közszemlére helyezésével, majd december 31-én folytatódnak a megnyitási ceremóniával.

A II. Callixtus pápa által 1122-ben bevezetett szentévet mindig akkor tartják, amikor Jakab apostol vértanúságának ünnepe, július huszonötödike vasárnapra esik, ahogyan ez 2021-ben is lesz. Az általános szabály szerint ez hat, öt, hat és tizenegy évet követő sorrendben történik. A legutóbbi négy szentévet 1993-ban, 1999-ben, 2004-ben és 2010-ben ünnepelték.

A Szent Jakab-évben a zarándokok teljes búcsút nyerhetnek, betartva az Egyház által kijelölt néhány előírást: ha elvégzik a gyónást és az áldozást a santiagói székesegyház felkeresésének napján, vagy az azt megelőző vagy azt követő tizenöt nap során bármely másik helyen; ha ellátogatnak a székesegyházba; és ha imádkoznak a pápa szándékára, lehetőleg a Miatyánk vagy a Hiszekegy elmondásával.

A teljes búcsú elnyeréséhez nem szükséges Santiago de Compostelába gyalog eljutni, elég felkeresni a székesegyházat a szentév bármely napján. A Santiagói Főegyházmegye által kiállított compostelai oklevél elnyeréséhez azonban a zarándoknak igazolnia kell, hogy legalább az utolsó száz kilométert gyalogosan tette meg, vagy ha kerékpárral végezte a zarándoklatot, akkor az utolsó kétszáz métert megtette.

A világ minden részéről évente százezrek járják végig e világhírű zarándokútvonalat az odavezető különféle utakon az áhítatosságtól és a jobbá válás vágyától vezérelve. Ezen útvonalak közül kiemelkedik a portugál út, a francia út, az északi út és az egyszerű út.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News; Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria