Szabadtéri szentmisén ünnepelték Matteo Zuppi új bíborost a római Trastevere negyedben

Kitekintő – 2019. október 7., hétfő | 18:24

Október 5-én, a konzisztóriumot követő este a római Santa Maria in Trastevere-bazilika előtti tér megtelt azokkal, akik Matteo Zuppi bolognai érseknek az első bíborosként bemutatott szentmiséjét ünnepelték. Címtemploma a kis trasteverei Sant’Egidio-templom lett, amely a közösségének a nevét adta.

Az utcára kilépő, az emberek között élő Egyház jelképe lehetne a bazilika előtti téren összegyűlt, ünneplő emberek látványa. Ott voltak mindazok, akik Zuppi bíboros életútjának társai voltak: testvérei a Sant’Egidio közösségből, a városnegyed szegényei és távolabbról érkező szegények, a fogyatékkal élők, akik az Amici (Barátok) nevű mozgalom tagjai, akik mindig nagy szeretettel vették körül Matteo atyát. Ott voltak, akik vele dolgoztak, amikor a Santa Maria in Trastevere plébánosa volt, és a bolognai hívek, akik közül ezerötszázan vonattal kísérték Rómáig énekelve, ünnepelve.

Az új bíboros a Santa Maria in Trastevere-bazilika előtti téren a szentmise elején egy pásztorbotot kapott ajándékba, amelyet Vincenzo Paglia érsek adott át, aki előtte volt a bazilika plébánosa. A pásztorbot a mozambiki Beira városát sújtó Idai ciklon miatt összedőlt házak fájából és bádoglemezeiből készült, és ahhoz hasonló, amit Ferenc pápa kapott mozambiki útja során Maputóban. Az ajándék annak is emléket állít, hogy Matteo Zuppit mély kapcsolat fűzi Mozambikhoz, hiszen ő volt az egyik legfontosabb közvetítője a tizenhat évig tartó polgárháborút lezáró, 1992-ben aláírt békekötésnek.

Homíliájában a barátság kötelékéből indult ki, ami mindenkit egyesít; sok emléket felelevenített, az elmúlt évek találkozásait, a sokféle szálat, amelyből szövődött az útja. Kiemelte, hogy annak az öröme tükröződik a téren, hogy közösségben vagyunk, a közösségben megélt életnek számos darabkája vagyunk. Az egység mindenkinek értéket ad, és mindenkit növeszt: „Abból fakad az örömünk, hogy Egyház-közösség vagyunk, ahol senki nem idegen, ahol mindenki fontos.”

Beszéde végén a bíborról elmondta, hogy a szenvedéstörténetben megjelenik a vörös szín, amikor Jézust kigúnyolják. A bíbort úgy kell megélni, hogy közelít minket a világ számos keresztjéhez, hogy – amint a pápa mondta a konzisztóriumon a homíliájában – legyünk „az együttérzés emberei, akik mindenkivel megosztják azt a szeretetet, amelyet Jézus bízott rájuk”.

Forrás és fotó: Santegidio.org

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria