Több mint százötvenen váltak a chilei erdőtüzek áldozatává – Ferenc pápa szolidaritásra hív

Kitekintő – 2024. február 7., szerda | 15:40

Nagyon sok áldozata van a Chile középső és déli területein pusztító erdőtüzeknek, amelyek lakott területeket is fenyegetnek, és már több ezer lakóépületet semmisítettek meg. Ferenc pápa a legutóbbi Angelus után a tűzvész halottaiért és sérültjeiért mondott imára szólított. Az Evangelizációs Dikasztérium hírügynöksége, a Fides kérdezte meg a történtekről Fernando Chomalí Garib santiagói érseket.

Tovább emelkedik a múlt pénteken, február 2-án Valparaíso tengerparti városban pusztító tűzvészben elhunytak száma: „A helyzet valóban tragikus, ez egy katasztrófa” – mondta a Fidesnek Fernando Chomalí Garib, Santiago érseke.

A halálos áldozatok száma eddig 150, és sok a sérült és az eltűnt. Az érintettek szinte mindent elvesztettek, sok ház, egész épületek és több iskola is megsemmisült.”

„Viña del Marban egy plébániatemplom és egy kápolna teljesen megsemmisült. Sajnos ugyanez a helyzet Quilpuéban és Villa Alemanában is” – mondta Jorge Vega Velasco verbita szerzetes, a valparaísói egyházmegye püspöke február 3-án.

A tűz megfékezéséért és eloltásáért még mindig folyik a küzdelem, mivel az erős szél újra fellobbantotta a lángokat. Vasárnap, február 4-én 165 tüzet regisztráltak, amelyek közül negyvenet még mindig nem sikerült megfékezni. A 326 ezer lakosú Viña del Mar, a 127 ezer lakosú Quilpué és a 144 ezer lakosú Villa Alemana város eddig különösen érintettek. A Senapred nemzeti polgári védelem jelentése szerint 26 ezer hektárnyi növényzet és több lakópark vált a lángok martalékává.

A Szentatya február 4-én mintegy tizenötezer hívővel és zarándokkal együtt imádkozta el a déli Úrangyala imádságot Rómában. Ferenc pápa az Angelus után a következő szavakkal fordult az egybegyűltekhez:

Imádkozzunk a Chile középső részén pusztító tűzvészek halottaiért és sérültjeiért is!”

Chile, hivatalosan a Chilei Köztársaság független köztársaság Dél-Amerikában, az Andok hegyvonulatai és a Csendes-óceán között, észak–déli irányban hosszan elnyúlva. Az ország 756 950 négyzetkilométer területen fekszik; lakosaink száma 19,5 millió fő. A lakosság 55 százaléka római katolikus, 9 százaléka protestáns, 24 százaléka szabadkeresztény, 10 százaléka ősi vallások híve, 2 százaléka pedig egyéb vallású.

Forrás: Wikipédia

Forrás és fotó: Fides

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria