Több mint tízezren vettek részt az idei augsburgi imakonferencián

Kitekintő – 2018. január 10., szerda | 18:00

Imádság, koncertek, előadások, dicsőítés szerepeltek a január 4. és 7. között Augsburgban tartott találkozó programjában, mely idén több mint 10 ezer embert vonzott a bajor városba. Tíz évvel ezelőtt szervezte az első karizmatikus imakonferenciát az augsburgi Imádság Háza, akkor 150 résztvevővel.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Rekodszámú résztvevővel nyitották meg a tizenegyedik Mehr (magyarul: Többet!) imakonferenciát január 4-én este az augsburgi vásár területén, az Imádság Háza szervezésében. Több mint tízezer keresztény – többnyire katolikus – hívő érkezett Németország különböző területeiről és további több mint negyven országból (Magyarországról többek között a Nyolc Boldogság Közösség néhány tagja) a négynapos ökumenikus imatalálkozóra.

A programban előadások, koncertek, pódiumbeszélgetések, szentmisék, szentségimádás, workshopok, közbenjáró imádság és dicsőítés szerepeltek. A rendezvény főszónoka – a hagyománynak megfelelően – a konferencia alapítója, az Imádság Háza vezetője, Johannes Hartl biblikus teológus, többgyermekes családapa volt. Meghívott szónokként előadást tartott Vishal Mangalwadi indiai filozófus, továbbá James Mallon amerikai katolikus pap.

Január 6-án, szombaton Johannes Hartl, Karl Wallner ciszterci szerzetes, a Missio Austria igazgatója, valamint Bernhard Meuser, a YOUCAT katolikus ifjúsági katekizmus egyik kezdeményezője bemutatták a Mission Manifest című missziós nyilatkozatot, amelyben tíz alaptételt fogalmaztak meg, melyek az evangelizáció új hullámát hivatottak elindítani a Katolikus Egyházban.

Az egyik tézisben azon vágy fogalmazódott meg, „hogy az emberek megtérjenek Jézus Krisztushoz. Már nem elég katolikusként szocializálódni. Az Egyháznak újra azt kell előmozdítania, hogy az emberek – egyértelmű döntést hozva – átadják életüket Krisztusnak. Hiszen az Egyház elsősorban nem intézmény, sem a kultúra egy formája, hanem egy közösség, melynek középpontjában Jézus áll. Aki mint személyes megváltóját követi az Urat, másokban is fellobbantja a lángot, a vágyat Jézus szenvedélyes követésére.”


Johannes Hartl, az augsburgi Imádság Háza alapítója és vezetője

A missziós nyilatkozat alaptételeinek ismertetését követően több mint nyolcvan keresztény közösség és lelkiségi mozgalom képviselői léptek a színpadra, hogy kifejezzék: ők is támogatják e nyilatkozatot – Ausztria, Németország és Svájc egy-egy fiatal püspöke is csatlakozott hozzájuk.

Felolvasták Rino Fisichella érsek Vatikánból küldött üdvözlő szavait – ebben az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke kifejtette: támogatja a missziós törekvést. Rainer Woelki bíboros, kölni érsek videoüzenetben köszöntötte az imakonferencián jelen lévőket.


„Éreztük, hogy egy közösség vagyunk, akik ugyanazt az Istent követik” – fogalmazott az imakonferencián tartott közös imádságokról a találkozó egy evangélikus résztvevője.

Az augsburgi rendezvényen bemutatták az Egyház megújulását szolgáló téziseket tárgyaló könyvet is, amely a Herder Kiadó gondozásában jelent meg, Mission Manifest (Missziós nyilatkozat) címmel. A kötetet kiadó Manuel Herder mellett jelen voltak és a pódiumbeszélgetés során a kezdeményezés indítékairól, céljairól beszéltek a könyv szerzői is.

Maximilian Öttingen, a Salzburgban és Bécsben működő Loretto közösség vezetője a keresztények új generációjáról beszélt, akik személyes Isten-kapcsolatból fakadó életre törekszenek, melyhez „megtérésre van szükség, annak elismerésére, hogy életünknek egyetlen Ura van, aki nem mi vagyunk”.

Bernhard Meuser az Egyház jelen állapotára vonatkozó kritikájában így fogalmazott: „A fiatalok generációja a jövő Egyházának szíve. Reményünk és vágyunk, hogy a püspökök is felfedezik ezt az ajándékot.”

E missziós nyilatkozat kapcsán Karl Wallner ciszterci szerzetes hangsúlyozta: „The church must send – or the church will end. [Az Egyház misszionál, vagy vége van – a szerk.] Ez logikus. Az Egyház csak a misszióért van; nincs más célja.”

Az imakonferenciát követő hetekben bárki aláírhatja a missziós nyilatkozatot – a kezdeményezés internetes oldalán –, aki személyes elköteleződéssel vállalja, hogy bekapcsolódik a hit átadásába. A honlapon arról is olvashatnak az érdeklődők, milyen projektek, kezdeményezések és ötletek születtek – és alakulnak folyamatosan – a témában, melybe bekapcsolódhatnak.

A Mehr imatalálkozó záró szentmiséjét Florian Wörner augsburgi segédpüspök mutatta be január 7-én, vasárnap délelőtt.

A karizmatikus beállítottságú katolikus Imádság Házát 2007-ben hozta létre Johannes Hartl és felesége, Jutta. Egy évvel később szervezték meg az első imakonferenciát. Az augsburgi érsekség meggyőződése szerint az Imádság Háza összhangban van az Egyház tanításával. Egy egyházi vizsgálat szerint „az Imádság Házában nem tanítanak, nem hirdetnek semmit, ami szemben állna a Katolikus Egyház tanításával” – írta Harald Heinrich püspöki helynök körlevelében, melyet a közelmúltban küldtek el az érsekség plébániahivatalaiba.

Naponta száz-kétszáz ember fordul meg az augsburgi Imádság Házában; az általuk kezdeményezett imádsághetekbe egyre többen kapcsolódnak be. A kezdeményezés elérte célját, a folyamatos imádságot – 2011 szeptembere óta az év minden napján éjjel-nappal imádkoznak az Imádság Háza kápolnájában.

Stefan Dobner, az augsburgi Imádság Háza szóvivője az általuk szervezett karizmatikus találkozókkal kapcsolatban elmondta: céljuk, hogy összehozzák a különböző felekezeteket, hogy együtt imádkozzanak, együtt gondolkozzanak a hitről és a hit átadásáról.

Tíz évvel ezelőtt az első Mehr imakonferencián csak százötvenen vettek részt. 2018-ban több mint tízezer ember érkezett Augsburgba, hogy jelen lehessen a tizenegyedik karizmatikus találkozón. „Itt eleven és autentikus a hit átadása” – magyarázza a rendezvény sikerét Stefan Dobner.

Forrás: Katholisch.de; KNA; Jesus.de

Fotó: Gebetshaus Augsburg Facebook-oldala; Nyolc Boldogság Közösség Facebook-oldala

Magyar Kurír
(gj)

Kapcsolódó fotógaléria