Világkongresszuson vettek részt a Magyarországi Billings Központ munkatársai Rómában

Kitekintő – 2023. május 11., csütörtök | 12:36

A WOOMB (World Organisation Ovulation Method Billings) International, a Billings-módszert népszerűsítő világszervezet április 28–29-én tartotta nemzetközi kongresszusát Rómában, 70 évvel a „Billings-forradalom” után – A termékenységi ismeretektől a személyre szabott orvoslásig címmel, a Billings Ovulációs Módszer 1953-as születésének 70. évfordulója alkalmából.

Az esemény helyszíne a római Szent Szív Katolikus Egyetem volt. Közel négyszáz résztvevő érkezett több mint harminc országból: a módszer oktatói, terjesztői – lelkipásztorok, orvosok, illetve a fiatalokkal és családokkal foglalkozó egyéb szakemberek.

A magyar közösséget tizenöt fő képviselte, akik Budapestről, Debrecenből, Kismarosról, Kolozsvárról, Máriapócsról, Nyíregyházáról, Nagykárolyból és Piliscsabáról érkeztek. A csoportot három lelkipásztor – György Alfréd kamilliánus tartományi elöljáró; Szenes István pócspetri plébános, a Vianney Testvérek Közösség elöljárója és a Magyarországi Billings Központ lelkivezetője, valamint Czier István mezőfényi plébános, az erdélyi régió lelkivezetője – kísérte.

A nemzetközi kongresszust Maria Luisa Di Pietro professzor asszony (Szent Szív Katolikus Egyetem) és Bernadette Davies (WOOMB International) igazgató nyitotta meg; majd Eugenia Maria Roccella családügyi miniszter videoüzenetben köszöntötte a résztvevőket. Ferenc pápa képviselőjeként Claudio Giuliodori püspök olvasta fel azt a négyoldalas levelet, melyet a Szentatya a kongresszus résztvevőinek írt az ünnepi eseményre.

Köszöntőt mondott Massimo Antonelli professzor, a Szent Szív Egyetem Bioetika Központjának igazgatója; Claudio Celli, a VI. Pál Nemzetközi Tudományos Intézet elnöke; Antonio Gasbarrini professzor, a Szent Szív Egyetem Sebészeti Karának dékánja; valamint Giovanni Scambia, a Gemelli Klinika tudományos igazgatója is.

A kétnapos szakmai találkozó előadásait négy szekcióülés keretében dolgozták fel a jelenlévők, a következő témakörökben: a tudomány forradalmasítása: történeti áttekintés és a kutatások fejlődése; a reproduktívegészség-védelem forradalmasítása: diagnózis és prevenció; a kultúra forradalmasítása: antropológia, oktatás, politika; a „Billings-forradalom” világszerte – a világ Billings Központjainak beszámolói.

A két nap során előadások és tanúságtételek hangzottak el, valamint a termékenységgel kapcsolatos legújabb orvosi kutatások eredményeit ismertették, melyeket elsőként ezen a szakmai konferencián mutattak be a különböző kutatócsoportok képviselői.

*

Az előadók beszédeiből kiemelt megállapítások, gondolatok rávilágítanak a „Billings-forradalom” hatásának néhány aspektusára:

„Egy ilyen konferencia a fiatalok számára is rendkívül fontos. Például egy gimnáziumban nem feltétlenül szexuális felvilágosításra van szükség, hanem a test megismerésére. A fiatalokkal megismertetni saját testüket és termékenységüket százszor többet ér, mint egyéb praktikák.”  (Antonio Gasbarrini, a Gemelli Klinika gasztroenterológus professzora, a Szent Szív Katolikus Egyetem dékánja)

„A gyermekvállalás szempontjából rendkívül fontos a nő életkora. A szépségnek nincs kora, de a termékenységnek igen. Téves ígéret, hamis jövőkép, hogy a tudomány majd megoldja ezt a kérdést.” (Antonio Lanzone szülész-nőgyógyász professzor)

„A konferencia célja az élet szolgálata. Fontos, hogy a termékenység értéket kapjon a társadalomban, különösen a sajnálatos olasz valóság – a demográfiai tél – miatt.” (Alfredo Mantovano helyettes államtitkár)

„Fontos, hogy megértsük és kezelni tudjuk a testünkkel, egészségünkkel kapcsolatos ismereteket. A Billings Ovulációs Módszer alapvető segítség ebben. Valójában nem születésszabályozási módszer, hanem tudatos ismeretekre épülő életfelfogás, életfilozófia, amely része annak az egész társadalom számára fontos nevelési folyamatnak, mely az egészség védelmére irányul. A Billings-módszer gyakorlati tudást jelent. Sajátossága, hogy általa értékké válik a természetesség. A konferencia célja az, hogy beszéljünk a Billings Ovulációs Módszer aktualitásáról.” (Eugenia Roccella családért és esélyegyenlőségért felelős miniszter)

„A Billings Ovulációs Módszer egy örömteli szeretetnyelv a házaspár számára, mellyel megélik a természetességet.”  (Paola Pelliccano, az Olasz Billings Központ vezetője, a Természetes Születésszabályozás Tanulmányi és Kutatóközpontjának igazgatója)

„Kísérni kell a párokat ebben az összetett és kényes kérdésben, ezért újra meg kell ismerni és ki kell dolgozni a szexualitás jelentőségét. A Humanae vitae bátor kezdeményezés volt, a Billings Ovulációs Módszer pedig tudományos eszköz. (…) 70 év után talán véget ér a vetés korszaka.” (Claudio Giulidori, a Szent Szív Egyetem általános egyházi elnöke)

*

A konferencia hivatalos nyelve az olasz és az angol volt, a magyar résztvevők számára György Alfréd kamilliánus szerzetes végzett szinkrontolmácsolást.

Az ünnepi eseményt zenei est zárta, majd négynapos továbbképzés követte, amelyen közel száz fő vett részt.

A világtalálkozó – a szakmai továbbképzésen túl – nagyszerű alkalom volt az ismerkedésre, a tapasztalatcserére, az örömök és nehézségek megosztására, egymás bátorítására. A Billings Ovulációs Módszer szilárd tudományos alapokon álló, egyetemes módszer, amely minden kultúra és vallás részéről elfogadott, így házaspárok millióinak segít világszerte.  

Lukács Krisztina, a Magyarországi Billings Központ igazgatója beszámolóját teljes terjedelemben IDE kattintva olvashatják.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria