Visszaüthet Donald Trump támadása a pápaság ellen

Kitekintő – 2020. június 12., péntek | 18:37

A The Tablet június 11-én arra figyelmeztetett, hogy az amerikai elnök egyetlen Twitter-üzenetével feszültté tette a Szentszék és az Egyesült Államok kapcsolatát, és veszélybe sodorta saját katolikus szavazótáborát.

Június 11-én Donald Trump azzal büszkélkedett a Twitteren, milyen nyílt levéllel támogatta őt Carlo Maria Viganò – az a korábbi washingtoni nuncius, aki 2018-ban arra ragadtatta magát, hogy Ferenc pápát lemondásra szólítsa fel.

Az Egyesült Államok elnöke 82 millió követőjével osztotta meg a Twitteren, milyen „fantasztikus” levelet tett közzé Viganò érsek június 7-én, amelyben az érsek kifejti, szerinte a Black Lives Matter mozgalomhoz kapcsolódó tüntetések és a koronavírus-járvány miatti lezárások egy apokaliptikus hadjárat részei, amelyet a „sötétség gyermekei” vívnak a „világosság gyermekei” ellen.

Annak, hogy Donald Trump Viganòt támogatja, két közvetlen következménye van. Először is megnehezíti az Egyesült Államok és a pápai állam, a világ legnagyobb számú hívővel rendelkező Egyházának kapcsolatát.

A Ferenc pápa és Donald Trump közötti véleménykülönbségek ellenére a Szentszék mindig is jó kapcsolatokat ápolt az amerikai adminisztrációval, és együttműködtek többek között a vallásszabadságot érintő kérdésekben.

Nehéz helyzetbe került az USA vatikáni nagykövete is, hiszen felettese olyan valakit támogat, aki szerint a pápának nem kellene már hivatalban lennie.

Ráadásul a Viganòval kapcsolatos tweet nem az első eset, hogy Trump megtámadja Ferenc pápát a Twitteren. 2013-ban, még üzletember és reality tévésztár korában azért kritizálta Bergogliót, mert kiderült: kifizette a számláját a vendégházban, ahol a konklávéra érkezvén megszállt. „Ez nem méltó egy pápához!” („It’s not pope-like!”) – vélte Donald Trump.

A következő feszült pont az volt, amikor a 2016-os elnökválasztás előtt Ferenc pápa jelezte: „nem keresztényi” Trump terve, hogy falat építsen a Mexikóval közös határra.

A Vatikán egyelőre hivatalosan nem reagált a június 11-i tweetre, azonban Antonio Spadaro SJ, a Szentszékhez közel álló La Civiltà Cattolica jezsuita folyóírat igazgató-főszerkesztője hozzászólt a Twitteren megosztva azt, és egyben linkelte 2017-es, Marcelo Figueroával közös írását. A nagy vihart kavaró esszében kifejtették, katolikus és evangéliumi fundamentalista csoportok „a gyűlölet ökumenéjét” valósítják meg, és a hitet egyesek arra használják fel, hogy jobboldali politikai céljaikat mozdítsák elő. Jóllehet 2017-ben sok kritikát kapott Spadaro írása, számos állítása napjaink eseményeinek fényében profetikusnak tűnik.

Marcelo Figueroa, Spadaro szerzőtársa, a L’Osservatore Romano vatikáni lap argentin verziójának vezetője szintén reagált Trump tweetjére. A protestáns lelkipásztor 2017-es írásuk egy részletét idézte, mely szerint „politikának, erkölcsnek és vallásnak ez a keveredése egyféle manicheus nyelvezetet öltött magára, amely a valóságot abszolút rosszra és abszolút jóra osztja fel”.

Az, hogy Trump Viganò oldalán áll, más következményekkel is járhat: veszíthet katolikus szavazótáborából, holott 2016-ban egyes nézetek szerint éppen a fehér katolikusoknak köszönhette győzelmét. Ha Viganòt és elméleteit fegyverként akarja használni, azzal lelkiismereti válságba sodorja a korábban rá szavazó katolikusokat.

Az elnök magasabb körökben mozgó katolikus támogatói is nehéz helyzetbe kerültek: hogyan tudnának egyszerre hűnek lenni a pápasághoz és Trumphoz?

Ráadásul az elnök a Viganòval kapcsolatos tweetje előtti napon éppen egy 75 éves katolikus békeaktivistát, akit a rendőrök súlyosan bántalmaztak, vádolt meg azzal, hogy „szélsőbalos provokátor”. A magyar sajtót is bejáró eset kapcsán később két rendőr ellen vádat emeltek.

A Trumpot támogató katolikusok közül talán nem mindenki szereti Ferenc pápát, azonban ha azt látják, hogy az elnök megtámadja az egyházfőt, annak nem fognak örülni – hívta fel rá a figyelmet David Gibson, a Fordham University vallástudományi központjának igazgatója.

Forrás: The Tablet

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria