Zarándoklatot szerveztek Brazíliában az őslakosokat védelmező Ezechiele Ramin atya emlékére

Kitekintő – 2019. július 25., csütörtök | 17:22

Több mint ötszázan vettek részt az Isten szolgája Ezechiele Ramin atya emlékére szervezett zarándoklaton július 21-én Brazília Mato Grosso államában, Rondolândiában, az amazóniai őserdőben. A fiatal misszionáriust, aki a Missionarii Comboniani Cordis Iesu (Jézus Szent Szívének Comboniánus Misszionáriusai) kongregáció tagja volt, 1985-ben gyilkolták meg Amazóniában.

„Úgy tűnt, hogy ő csak a miénk, de most megértettük, hogy az egész Egyházé, amelynek odaajándékoztuk. Add, hogy Ezechiele, nyájad pásztora halála gyümölcsöt hozzon a földműveseknek oly módon, hogy egy tisztességesebb és igazságosabb társadalomban tiszteljék emberi méltóságukat” – így hangzott a hívek könyörgése Ezechiele atya temetésén, amelyet Paolo Ramin, a misszionárius testvére olvasott fel. A 33 éves szerzetest a hatalmas földekkel rendelkező birtokosok ölették meg, mert védelmezte az őslakosok jogait.

A földművesek védelmezése közben érte a halál – nyilatkozta Dario Bossi, a comboniánus rend brazil elöljárója, az „Egyház és bánya” elnevezésű hálózat társalapítója. – Ezechiele atya élő emlékét ünnepeltük meg. Az őslakos népek jogai ma még inkább veszélyben vannak, mint korábban. A földet kizsákmányolják, az amazóniai őserdőt tönkretették és porig égették ezen a részen azok, akik meg akarják szerezni maguknak ezeket a földeket. Ezechiele emléke élénken él a közösségek ellenállásában, a nevelési és az agroökológiai projektekben, amelyek a nevében születtek meggyilkolása után.

A közelmúltban, a brazil püspöki konferencia közgyűlése alkalmával több mint 200 brazil püspök írt levelet Ferenc pápának. Azt kérték, hogy az Egyház ismerje el Ezechiele atya vértanúságát, hiszen a megölt szerzetes viszonyítási ponttá válhatna az Egyház számára Amazóniában. Azon a vidéken, ahol a papot meggyilkolták, Isten népe az Amazóniával foglalkozó szinódus egyik atyját látja Ezechiele atyában. Élete ugyanis új utakat nyitott meg, és ösztönzően hat ma is az Egyházban és az átfogó ökológia terén – mutatott rá Dario Bossi.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria