Zenari bíboros a szíriai helyzetről: Ne hagyjuk meghalni a reményt!

Kitekintő – 2020. október 16., péntek | 19:50

Október 15-én délelőtt a vatikáni új szinódusi aulában Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius találkozott a szentszéki diplomáciai testület tagjaival. Felhívta a figyelmüket arra, hogy nem szabad elfeledkezni a szíriai humanitárius katasztrófáról, a tíz éve húzódó konfliktusról és a keresztények kivándorlásáról.

A találkozón – melyről a Szentszék sajtóközleményben tájékoztatott – jelen volt Pietro Parolin bíboros államtitkár és Paul Richard Gallagher érsek külügyminiszter is. „Ne hagyjuk meghalni a reményt!” – ezzel a címmel tartott előadást a szíriai apostoli nuncius, utalva arra, hogy a sokat szenvedett ország eltűnt a „média radarképernyőjéről”. A bombázások után humanitárius katasztrófa állt elő, a lakosság 80 százaléka szegénysorba jutott. Becslések szerint 11 millió szíriai szorul humanitárius ellátásra.

Zenari bíboros megköszönte sok ország és intézmény nagylelkű támogatását (Magyarország is közéjük tartozik – A szerk.), majd az egészségügyi szükséghelyzetről beszélt, különös tekintettel a Covid-19-járványra. Fogytán az idő – figyelmeztetett. Kísértetfalvak, romhalmaz – ez lett Szíriából, sokan elvesztették a reményt. Az ország elleni szankciók tovább keserítik az amúgy is meggyötört lakosságot. Zenari bíboros beszélt a gyermekekről és az idősekről, akik a téli hidegben megfagytak, a képzett fiatalok elvándorlásáról, a háborúban elesettekről, a menekültek visszatoloncolásáról, az eltűnt és bebörtönzött emberekről.

Nemzetközi megoldást kell találni a konfliktusra, mely gyökereiben és hosszú távon hozza el a békét – fejtette ki a főpásztor, utalva Ferenc pápa számos felszólalására Szíria érdekében, valamint most megjelent Fratelli tutti kezdetű enciklikájára.

Tudatosítanunk kell, hogy ma vagy mindannyian megmenekülünk, vagy egyikünk sem menekül meg.”

Felszólalása végén Mario Zenari bíboros válaszolt a szentszéki diplomaták kérdéseire. A következő témákról volt szó: kapcsolatok a szíriai szerzetesközösségekkel, az ország újjáépítéséhez szükséges gazdasági megerősödés; a keresztények jelenlétéből fakadó konfliktusok következményei; a nevelési válság, a nők helyzete, a „Nyitott kórházak” projekthez szükséges további támogatás; illetve a három katolikus kórház Damaszkuszban és Aleppóban, ahol ingyen fogadják a betegeket, bármilyen vallásúak is. A találkozó végén Pietro Parolin bíboros szentszéki államtitkár köszönetet mondott a szíriai apostoli nuncius beszámolójáért, majd új megoldásokat sürgetett a konfliktus lezárására, és azt kérte, hogy ne hagyják magára Szíriát a csönd és a közöny fátyla alatt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria