Zuppi bíboros az ukrán görögkatolikus szinódusnak: az igazi győzelem a béke

Kitekintő – 2023. szeptember 8., péntek | 20:54

Az Olasz Püspöki Konferencia elnöke részt vett az Ukrajnai Görögkatolikus Egyház szinódusának találkozóján, amelyet szeptember 13-ig Rómában tartanak. Az olasz egyházmegyék segítséget nyújtanak az ukrán menekülteknek, különösen a gyermekeknek – emlékeztetett Matteo Zuppi bíboros, aki ismételten felhívást intézett a humanitárius válság megoldásáért, az Ukrajnából elhurcolt gyermekek hazatéréséért.

Szeptember 7-én Ferenc pápa a Vatikánban fogadta az ukrán görögkatolikus főpásztorokat, akiket biztosított arról, hogy osztozik a szenvedő nép fájdalmában. „Nem beszélünk eleget arról a vértanú dimenzióról, amit megélnek a kegyetlenség és a bűnözés hálójában" – mondta akkor a Szentatya. A pápa fájdalmának adott hangot, amiért tehetetlenül állunk a háború előtt, ami az „ördög műve, aki pusztítani akar”. Megemlékezett az ukrán gyermekekről, akikkel az audienciákon találkozott: „Csak néznek rád, elfelejtettek mosolyogni” – fogalmazott Ferenc pápa, hozzátéve, hogy ez az egyik hozadéka a háborúnak: letörli a gyermekek arcáról a mosolyt.

A Szentatya kívánsága, hogy október hónapban – főként a kegyhelyeken – a rózsafüzért a békéért és Ukrajna békéjéért imádkozzák.

Az Olasz Püspöki Konferencia elnöke, Matteo Zuppi bíboros, bolognai érsek felszólalt az ukrajnai görögkatolikus egyház szinódusának találkozóján, a római és az olasz helyi egyház szeretetközösségének jeleként, Szvjatoszlav Sevcsuk kijev-halicsi nagyérsek meghívására. Az olasz püspökök honlapja beszámol az eseményről, amelyen Zuppi bíboros kiemelte az egyházaik közötti erős kapcsolatot. Nagy számban vannak jelen ukránok, köztük papok Olaszországban, és ezt a jelenlétet a konfliktus tovább erősítette. Az olasz egyház a válságra szolidárisan és konkrét segítségnyújtással válaszolt. „A mi erőnk a szeretetközösség, amely egyszerre hierarchikus és szinodális. A függőleges dimenzió segít megtapasztalni a nyitottságot és érzékenységet, a vízszintes pedig összeveti azt a történelemmel és a közösségekkel” – mutatott rá a főpásztor.

Az ukrajnai görögkatolikus egyház történetén végigtekintve sok fájdalmat látunk, de egyben fényes tanúságtételeket is, amelyek gazdagítják a hitet. Zuppi bíboros szólt a vértanú papokról, köztük Boldog Omeljan Kovč tanúságtételéről, aki 1944-ben a majdaneki koncentrációs táborban vesztette életét, és akit 2009-ben az ukrajnai görögkatolikus egyház papjainak védőszentjévé nyilvánítottak. Az olasz püspöki kar elnöke fájdalmának adott hangot az ukrán nép szenvedése és a háborúk értelmetlensége miatt, mert mind mondta: minden háború „testvérgyilkos kudarc”.

A humanitárius válság megoldásán kell dolgoznunk, különösen a kiszolgáltatott személyek, és minden gyermek érdekében, akiknek haza kell térniük Ukrajnába

– hangsúlyozta a bíboros. Emlékeztetett rá, hogy az olasz egyházmegyék sokat tettek a befogadás terén, főként a kiskorúak esetében. Augusztusban 42 ukrán gyermek érkezett kísérővel (összesen mintegy 80 személy) Nikopol és Krivij Rih városokból Dnyipropetrovszki területéről, akiket Senigalia, Ascoli Piceno és Macerata egyházmegyéiben fogadtak a helyi  karitász és közösségek segítségével. A kezdeményezést az Olasz Püspöki Konferencia, illetve az ukrajnai Apostoli Nunciatúra támogatta. A nyári időszakban több hasonló projekt keretében több mint 600 ukrán gyermeknek biztosították, hogy néhány hétig nyaraljanak Olaszországban, távol a háborútól.

Zuppi bíboros arra szólított mindenkit, hogy egy igazságos és tartós békéért munkálkodjon. „A győzelem a béke, sohasem az ellenség megalázása, mert az a jövőben gyűlölködéshez és ellenségeskedéshez vezet” – figyelmeztetett, majd idézte a nagy erkölcsi tekintélyű, néhai Ljubomir Huszar bíboros, kijev-halicsi nyugalmazott nagyérsek szavait:

„A valódi győzelem akkor lesz lehetséges, ha mindannyian emberi lényként viselkedünk, a szó teljes értelmében. Minden más győzelem csak részleges vagy képzeletbeli lehet, és sohasem vezethet a valódi békéhez.”

Az olasz püspöki kar elnöke biztosította az ukrajnai görögkatolikus egyház szinódusát, hogy az olaszországi egyházai imádkoznak értük, összhangban Ferenc pápa kívánságával miszerint októberben a szentolvasó fohászait – különösen a kegyhelyeken – a világ és Ukrajna békéjéért mondják.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria