„Osztozzunk a jövőn” – Miskolci fiatalok a grazi taizéi találkozóról

Külhoni – 2018. november 23., péntek | 11:16

Október 25. és 28. között taizéi találkozót rendeztek Grazban, melyre a Miskolci Egyházmegyéből is utaztak fiatalok.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az egyházmegyei ifjúsági iroda szervezésében a Miskolci Egyházmegyéből is utaztak fiatalok a grazi találkozóra. A miskolci székesegyházból, Orosz Atanáz püspök vezette imádsággal keltek útra. A közel ötvenfős csapat Pannonhalmán csatlakozott a Magyarország más pontjairól indulókhoz.

A találkozón részt vevő két fiatal – Eszter és Ádám – beszámolójából kiderül: a pannonhalmi Szent Jakab Házban ismerkedős játékokkal, feladatokkal és beszélgetéssel kezdődött a Grazba indulók közös programja.

Továbbutazásuk előtt bekapcsolódhattak a liturgiába, majd rövid ismertetőt hallhattak a főapátság történetéről.

A Grazban rendezett taizéi találkozó mottója a „Sharing the future” (Osztozva a jövőn/Közös jövőnk) volt. A résztvevők kisebb csoportokban beszélgettek az alaptémát érintő tapasztalataikról, érzéseikről – elsősorban angol és német nyelven. A napok közös énekes imádsággal zárultak. 

„Életemben először vettem részt taizéi találkozón. Az elején tele voltam félelemmel, aggodalommal és kíváncsisággal. Nem tudtam, mi vár rám. Egészen péntek estéig…

Elmondhatatlanul magával ragadott a taizéi énekek varázsa, meghittsége… Az egész templom megtelt velem egykorú emberekkel, akikkel nem is ismertük egymást, sosem találkoztunk, mégsem féltünk leülni egymás mellé, és imádkozni” – mondta el Eszter.

„Nagyon sok nyelven énekeltünk, beleértve a magyart, spanyolt, franciát, latint is. Sok helyről jöttünk, de a jövőnk valamelyest összefonódik. Számomra ez az üzenet – hangsúlyozza Ádám. – Rajtunk, fiatalokon múlik a kereszténység jövője, és ebben támogatnunk kell egymást. Az odafigyelés, a törődés első perctől érzékelhető volt. Néha nehezen értettünk szót, de aztán sikerült megtalálni a közös hangot.”

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria