A Szent Mártonnak szentelt évben Szombathelyre zarándokoltak a Pozsonyi Főegyházmegye papjai

Külhoni – 2017. április 21., péntek | 19:58

Húsvét nyolcadában, április 18-án egynapos zarándoklaton vettek részt a Pozsonyi Főegyházmegye püspökei és papjai, az érsekség területén 2017-re meghirdetett Szent Márton-év keretében.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Tours-i Szent Márton, az irgalmas szeretetet hősies fokon gyakorló szent, aki a Pozsonyi Főegyházmegye és a pozsonyi székesegyház védőszentje is, az egykori Savaria területén látta meg a napvilágot. Erre a helyre hívta meg Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek-metropolita az általa vezetett egyházmegyében szolgáló papokat, hogy közösen kérjék Szent Márton közbenjárását. A zarándoklatra az egyházmegye főpásztorán kívül a segédpüspök, Haľko József is elkísérte a papságot.

Szombathelyre érkezve a Sarlós Boldogasszony-székesegyház előtt az egyházmegyei kormányzó, Császár István, valamint Fekete Szabolcs Benedek püspöki irodaigazgató fogadta a két püspökből és közel ötven áldozópapból álló csoportot. Ezután Stanislav Zvolenský érsek celebrált szentmisét, amelynek szónoka Haľko József püspök volt. Az eucharisztikus ünneplés után a résztvevők meghallgatták a székesegyház történetét.

Délután a szombathelyi Szent Márton-templomot tekintették meg a zarándokok, a hozzá tartozó látogatóközponttal együtt. A Szent Márton-plébánia életéről Schauermann János plébános számolt be. Szent Márton ereklyéje előtt Zvolenský érsek vezetésével imádkoztak közösen a Pozsonyi Főegyházmegye papjai.

Forrás: Molnár Tamás / Pozsonyi Főegyházmegye

Fotó: Vladimír Banský

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria