A testvériség és az öröm napja – Ökumenikus Ifjúsági Fesztivált tartanak Temesváron

Külhoni – 2023. május 4., csütörtök | 9:43

Május 1. és 7. között tartják a temesvári Carmen Sylva parkban az Ökumenikus Ifjúsági Fesztivált. A rendezvényen a város különböző felekezetű közösségeihez tartozó fiatalok, gyerekek vesznek részt. A hivatalos megnyitóra május 2-án került sor a belvárosban, a Szent György téren.

A fesztivált a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye szervezte, a Bánsági Román Ortodox Metropólia, a Temesvári Szerb Ortodox Püspökség, a Temesvári Görögkatolikus Vikariátus, valamint a város református és evangélikus gyülekezeteinek támogatásával. A program lebonyolítását a temesvári Ökumenikus Ifjúsági Kezdeményező Csoport végzi.

A megnyitón jelen volt Călin Ioan Bot görögkatolikus püspök, a Lugosi Egyházmegye adminisztrátora; Pál József Csaba temesvári megyéspüspök, a fesztivál kezdeményezője és támogatója, illetve a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye képviseletében Johann Dirschl általános helynök és Szilvágyi Zsolt pasztorális helynök is. Részt vett az eseményen Zaharia Pereș temesvári ortodox esperes, Răzvan Oprișa temesvári görögkatolikus esperes, Demeter Sándor temesvár-belvárosi református lelkész, a zsidó hitközség részéről pedig Weinberger Ervin.

A megnyitó ünnepségen jelen volt továbbá Sorin Gabriel Ionescu Temes megyei alprefektus, Dominic Fritz, Temesvár polgármestere, valamint Alin Nica, a Temes Megyei Tanács elnöke.

A rendezvényen fellépett a Harmonia Christi kórus, Iustin Călin vezetésével.

A különböző felekezetekhez tartozó három fiatal moderátor, a szervezőcsapat tagjai, Cezara Perian, Myriam Sabău és Vastag Zsolt ismertették a program célját és megvalósulásának történetét.

Az Ökumenikus Ifjúsági Fesztivál egyik célja, hogy népszerűsítsék azokat az értékeket, amelyek ma a fiatal keresztényeket éltetik, és hogy ezeket láthatóvá is tegyék az európai érték- és irányválság kontextusában. Ez egy fiatalok által fiatalok számára szervezett fesztivál, amelynek keretében

szeretnék bemutatni a temesváriaknak és a vendégeknek a fiatal keresztények élő tanúságtételét, az egymás mellett élés valóságát, előmozdítva a kölcsönös tisztelet és a párbeszéd kultúráját.

A Temesváron mélyen gyökerező hit, értékek és keresztény kultúra ma is élteti város fiataljait, akik tudják, hogy

a testvériség, a megértés és a béke kultúrájának tanúságát kell felajánlaniuk a világnak

– mondták a szervezők, és felidézték az első találkozókat, amikor Pál József Csaba megyéspüspök vezetésével elindultak a közös úton, hogy megmutassák „a fiatalok közös tanúságtételének fényét, az élő hitet, nem csak a templomfalakat”.

Üdvözlő beszédében Zaharia Pereș ortodox esperes hangsúlyozta: „Örömmel tölt el, hogy ma együtt lehetünk ezen a rendezvényen, amely Krisztus fényében hoz össze bennünket. Átadom Ioan Selejan bánsági metropolita érsek üdvözletét és jókívánságait. A mai nap a testvériség, az öröm napja. Gratulálok a szervezőknek!”

Pál József Csaba megyéspüspök beszédében kiemelte: „Az elmúlt a tizennégy hónap alatt megtanultuk, mit jelent az, hogy járjunk együtt. Különbözőek vagyunk, és jó, hogy ilyenek vagyunk.

Nem akarunk egyformák lenni, de megtanultuk, hogy ha nincs szeretet, akkor a különbözőség zavarhat.

De ha szeretet van bennünk, akkor a különbözőség gazdagít minket

hangsúlyozta a főpásztor. – Tudatosult bennünk a párbeszéd fontossága, és útközben rájöttünk, hogy egy bizonyos ponton eltűnnek a te és az én szavak, és mindannyian mi leszünk.”

A megnyitón köszöntőt mondott még Dominic Fritz polgármester, Alin Nica, a Temes Megyei Tanács elnöke és Sorin Gabriel Ionescu Temes megyei alprefektus is.

Zárásként Ioan Călin Bot görögkatolikus püspök, Demeter Sándor református lelkész és Weinberger Ervin, a zsidó hitközség istentiszteleti vezetője mondott imát, majd a fiatalok elénekelték a fesztivál himnuszát.

A megnyitóról szóló bővebb beszámoltót ITT olvashatják.

A következő napokban különböző lelki és szórakoztató programokkal várják a szervezők a fiatalokat, amelyekről bővebb információ a rendezvény közösségi oldalán található.

Forrás: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye; Ecumenical Youth Fest Timisoara Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria