Az olasz barlangász, aki Márton Áron és katonatársai emlékét ápolja

Külhoni – 2020. november 5., csütörtök | 9:46

A római Pápai Magyar Intézet rektora, Németh Norbert által bemutatott szentmisét követően a doberdói fennsíkon fekvő San Martino del Carsóban vette át október 31-én Gianfranco Simonit, a Karszti Barlangász Csoport (Gruppo Speleologico Carsico) elnöke a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést, amelyet október 12-én adományozott neki Áder János köztársasági elnök.

A kitüntetést Gianfranco Simonit az Isonzó menti első világháborús hadtörténeti emlékek felkutatása és méltó megőrzése érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként kapta. Kovács Ádám, Magyarország római nagykövete adta át a magyar állami kitüntetést.

Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, aki főpásztori szolgálata előtt Márton Áron szenttéavatási ügyének posztulátora volt, a RomKat erdélyi katolikus hírportálnak az esemény fontosságáról és erdélyi vonatkoztásairól beszélt.

Gianfranco Simonit 1963-ban született az olasz–szlovén határ mellett fekvő Goriziában. A hetvenes években, serdülőként elkezdte a környék barlangjait kutatni, ez egyben az első világháború doberdói ütközeteinek nyomaival való találkozást is jelentette számára. Amióta 1988. október 19-én néhány társával együtt megalakították a Karszti Barlangászcsoportot (Gruppo Speleologico Carsico), a barlangkutató tevékenységen túl Gianfranco a nagy háború emlékei felkutatásának és megőrzésének szentel kiemelt figyelmet.

A barlangászcsoport tart rendben és gondoz önkéntes munkával a környéken található több első világháborús emléket, köztük a nagyváradi 4-es honvédek emlékművét, a szegedi 46-os és a temesvári 61-es gyalogezred kőbe vésett feliratait. 2014 novemberében a temesvári 61. gyalogezred emlékműve mellé négynyelvű – olasz, magyar, angol és szlovén – információs táblát helyeztek el, amelyen feltüntették, hogy a 61. gyalogezredben harcolt Doberdónál nyolc hónapon át és itt sebesült meg 1916. július 19-én Márton Áron, Erdély későbbi püspöke. A szegedi Meritum Egyesülettel közösen 2018 őszén felújították az emlékművet, és újabb információs táblákat helyeztek el a környéken folyó harcok néhány helyszínén: egy tábla az egykori 18. és 19. védelmi szakaszba került, ahol Márton Áron katonaként harcolt.

A barlangászcsoport saját múzeumot is működtet, amelyet 2007. június 30-án nyitott meg a doberdói fennsíkon található San Martino del Carsóban. A Nagy Háború Múzeumában (Museo della Grande Guerra) kiállított tárgyak mindegyike a környező területeken fellelhető kavernákból és egykori lövészárkokból került elő. A múzeumban Márton Áron önálló, háromnyelvű – olasz, magyar és román – tablót kapott.

A múzeum látogatói a magyar, olasz és német nyelvű emlékképecskén kívül ingyen hazavihetik (olasz, angol és német nyelven) azt a Márton Áron püspököt bemutató könyvet is, amely az olasz Velar kiadónál jelent meg.

A Karszti Barlangászcsoport mindig készséggel áll azok rendelkezésére, akik felkeresik a doberdói véres ütközetek helyszínét és kegyeletüket szeretnék leróni az itt harcolt és meghalt katonák emléke előtt. A csoport tagjai fogadták és idegenvezetéssel segítették a Kovács Gergely által szervezett doberdói zarándoklatokat is. Szintén a Karszti Barlangászcsoportnak köszönhető, hogy a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeumban doberdói relikviák is láthatók.

Kovács Gergely hozzátette: „Gianfranco Simonit előadást tartott a 2019 augusztusában szervezett csíkszentdomokosi konferencián, és a püspökké szentelésemen is részt vett a Karszti Barlangászcsoport és a szegedi Meritum Egyesület több tagjával együtt. Mindannyiunk nevében mondok köszönetet Gianfrancónak mindazért, amit Áron püspökünk ügyéért és doberdói hőseink emlékének ápolásáért önzetlenül tesz, és szívből gratulálok a rangos elismeréshez.”

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Terdik Sebestyén; Kovács Gergely

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria