Első alkalommal sugárzott élőben magyar misét a szlovákiai katolikus televízió

Külhoni – 2020. április 18., szombat | 19:05

Április 18-án, az Isteni Irgalmasság ünnepének vigíliáján Molnár Tamás, a pozsonyi magyar katolikus hívek lelkipásztora, a Pozsonyi Főegyházmegyei Hivatal munkatársa mutatta be a Lux televízió által élő adásban első alkalommal közvetített magyar nyelvű szentmisét.

Ezzel a miseközvetítéssel számos szlovákiai magyar lelkipásztor és hívő kérésének tett eleget a szlovák katolikus televízió, melynek most, a járvány miatti óvintézkedések idején különösen fontos küldetése van. A televízió pozsonyi kápolnájában a jelen helyzetre való tekintettel a miséző papon kívül csak egyetlen ministráns lehetett jelen, a tévé műszaki munkatársai külön teremben dolgoztak. Ott illesztették az élő adásba az előre elkészített szlovák nyelvű feliratozást is, melyre a Szlovákiában érvényben levő nyelvtörvény miatt volt szükség.

Szlovákiában a járvány ideje alatt az egyes lelkiatyák és a Mária Rádió közvetítései mellett a szlovákiai magyar közszolgálati rádió, a Pátria is rendszeren közvetít március 15-e óta minden vasárnap magyar szentmisét. Így az Isteni Irgalmasság vasárnapján is, mégpedig élő adásban a pozsonyi papi szeminárium és hittudományi kar kápolnájából, melyet szintén a pozsonyi magyarok lelkipásztora, Molnár Tamás celebrál.

A pozsonyi magyarok is kilenceddel készültek az irgalmasság ünnepére. A közösségi háló segítségével naponta alkalmuk volt egyszerre imádkozni a kilenced aznapi részét. A közösség Facebook-oldalán lelki útravalót találnak a magyar hívek.

Forrás: Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség

Videó: TV Lux

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria