Gallagher érsek a Magyarok Nagyasszonyáról: Ferenc pápa is fohászkodott hozzá a békéért

Külhoni – 2023. október 8., vasárnap | 17:42

Magyarország Szentszéki Nagykövetsége október 5-én a Római Magyar Akadémián tartotta éves nemzetközi fogadását, amelyet hagyományosan Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya ünnepéhez igazít. Az esemény díszvendége volt Paul Richard Gallagher érsek, a Szentszék államközi kapcsolatokért felelős titkára, valamint Varju Krisztina, az európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár.

Magyarország Szentszéki Nagykövetsége immár hagyományosan a Szent Péter-bazilika altemplomában lévő magyar kápolna búcsúnapjához, Szűz Mária, a Magyarok Nagyasszonya ünnepéhez igazítja éves nemzetközi ünnepi fogadását.

A Római Magyar Akadémián megrendezett eseményen több mint száz vendég vett részt a Vatikán, a Szentszék mellé akkreditált diplomáciai testület, a sajtó, valamint a római magyar közösség részéről. Jelen volt az október 4-én kezdődött püspöki szinódusi ülésre érkezett Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, valamint Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára.

Habsburg-Lotharingiai Eduárd, Magyarország szentszéki nagykövete köszöntőjében hálát adott a Ferenc pápa idei magyarországi apostoli látogatása során kapott kegyelmekért. Méltatta a Vatikán és Magyarország közötti intenzív kapcsolatokat, amelyeket a fenti eseményen túl Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt év során két-két alkalommal tett vatikáni látogatásai, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Csák János kulturális és innovációs miniszter vatikáni hivatalos útjai fémjeleznek.

A nagykövet hangsúlyozta: mindez nem véletlen műve, hanem eredőjük a két állam közötti számos nézetazonosság, például az életvédelem, a hagyományos családmodell támogatása, a genderideológia begyűrűzése elleni küzdelem, az üldözött keresztények megsegítése terén. Mind a Szentszék, mind Magyarország elkötelezettek továbbá a tartós béke mielőbbi kieszközlése iránt az orosz-ukrán háború kapcsán. A nagykövet ezzel kapcsolatban emlékeztetett a diplomácia kiemelt felelősségére, amelynek alapvető eszköze a párbeszéd.

Varju Krisztina, a Külgazdasági és Külügyminisztérium európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára beszédében felidézte, hogy az ezeréves Magyarország első királya, Szent István Szűz Máriának ajánlotta országát, majd a millennium évében XIII. Leó pápa engedélyezte a Magyarok Nagyasszonyának ünnepét. Hangsúlyozta: a magyarok büszkék keresztény identitásukra, amelyet még 45 évnyi kommunizmus és államszocializmus sem tudott kikezdeni.

A helyettes államtitkár a Vatikánt fontos szövetségesének nevezte. Varju Krisztina is felidézte Ferenc pápa idei apostoli útját, amely rövid időn belül második magyarországi látogatása volt, és emlékeztetett: a Szentatya viharos időszakban kereste fel hazánkat, amely a háború sújtotta Ukrajnával határos. Mint mondta, a Kárpátalján élő 150 ezer magyar iránt érzett felelősség kötelez, s emlékeztetett, Magyarország területére több, mint 1 millió menekült érkezett Ukrajnából a háború kitörése óta. Az ő megsegítésükre Magyarország története legjelentősebb humanitárius akciójával reagált, amelyben fontos partnere a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Paul Richard Gallagher érsek, a Szentszéki Államtitkárság államokkal és nemzetközi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős titkára Hartvik püspök Szent István-legendájából idézett, amely leírja, hogy első királyunk felajánlja az országot Szűz Máriának, akit a magyarok azóta Nagyasszonyként tisztelnek.

A érsek felidézte, hogy Ferenc pápa idei apostoli útja alkalmával – amelyre ő is elkísérte – mondott Regina Coeli imádsága során a Magyarok Nagyasszonyához folyamodott, kérve a Béke Királynőjét, hogy a nemzetek vezetői képesek legyenek a béke kimunkálására. Utalt arra, hogy Novák Katalin köztársasági elnök is ezeket a szavakat idézte az ENSZ közgyűlése előtt mondott beszédében.

A program végén a Magyar Örökség-díjas budapesti Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolához kötődő Gemma Énekegyüttes adott koncertet.

Forrás: Magyarország Szentszéki Nagykövetsége / Vatikáni Rádió

Fotó: Magyarország Szentszéki Nagykövetsége

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria