Isten ajándékából élünk és tanulhatunk – Veni Sancte szentmisét tartottak a Pápai Magyar Intézetben

Külhoni – 2023. október 4., szerda | 10:26

Október 3-án Szentlélek-hívó szentmisét tartottak Rómában, a Pápai Magyar Egyházi Intézetben (PMI). Az eucharisztikus ünneplést Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke vezette Erdő Péter bíboros, prímás, az intézet protektorának koncelebrálásával.

A szentmisén a házban lakó, tanulmányaikat az örök városban folytató magyar papokon kívül részt vett Szentmártoni Mihály jezsuita és Melo Lajos domonkos atya, az intézet felügyeletét ellátó Vigilancia Bizottság tagjai, Tóth Tamás, az MKPK titkára, Depaula Flavio Silvio prímási titkár, Óra Krisztián plébánoshelyettes, valamint az intézet munkatársai is.

Homíliájában Veres András arról szólt elsőként, hogy

Isten ajándékából élünk és tanulhatunk. A kincseket, amiket a Gondviseléstől kapunk, jól kell felhasználnunk, mindig megcselekedve azt, ami a feladatunk.

Majd arról beszélt az MKPK elnöke, hogy az Egyházban mindenkinek hivatása van, „sokan egy test vagyunk Krisztusban” (Róm 12,5). A papságra szóló hivatás egyszerre ajándék és feladat, ami küzdelemmel jár. Nem mindegy, hogy miért, kiért küzdünk. Ahogy Pilinszky fogalmazott: „Nem az a fontos, hogy a madár hányszor csap a szárnyával, hanem hogy íveljen.”

Ebben a tanévben a Németh Norbert rektor vezette Pápai Magyar Egyházi Intézetnek hét magyar lakója van, akik négy pápai egyetemen végzik tanulmányaikat: Kovács Zoltán szeged-csanádi egyházmegyés a Pápai Gergely Egyetemen biblikus teológiát tanul, Lőw Gergely esztergom-budapesti főegyházmegyés a Pápai Gergely Egyetemen dogmatikus teológiát, Merkli Ferenc szombathelyi egyházmegyés a Pápai Gergely Egyetemen teológiát, Németh István debrecen-nyíregyházi egyházmegyés a Pápai Biblikus Intézetben biblikumot, Resch András egri főegyházmegyés a Pápai Szent Anzelm Egyetemen liturgiát,
Szakács Péter Mihály székesfehérvári egyházmegyés a Pápai Szent Alfonz Akadémián erkölcsteológiát, Noel Benedict Antasoda Tajos egri főegyházmegyés a Pápai Gergely Egyetemen filozófiát tanul.

Forrás és fotó: Pápai Magyar Intézet

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria