Kolozsváron tartja 36. kongresszusát a Vallásszabadság Nemzetközi Egyesülete

Külhoni – 2023. szeptember 5., kedd | 18:35

Hit a megbékélésben címmel Kolozsváron tartja szeptember 4. és 6. között 36. kongresszusát a Vallásszabadság Nemzetközi Egyesülete (International Association for Religious Freedom – IARF).

A nyitóünnepséget szeptember 4-én, hétfőn délután tartották a kolozsvári belvárosi unitárius templomban. Az ünnepség áhítattal kezdődött, amelyen a keresztény felekezetek képviselői mellett muszlim, zsidó, buddhista, sintoista, hindu és zoroasztriánus résztvevők imádkoztak a békéért.

Az eseményen részt vett Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, valamint Claudiu-Lucian Pop kolozsvár-szamosújvári görögkatolikus püspök is.

A megnyitón előadást tartott George Williams vallástörténész A megbékéléshez vezető út a történelem megismerése címmel.

A Magyar Unitárius Egyház (MUE) előzetesen kiadott közleménye felidézte, hogy az IARF jogelődje 1900-ban alakult meg, az alapítók között voltak a magyar unitáriusok is. A nemzetközi szervezet 1955-től tagja az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának, irodát tart fenn Genfben és New Yorkban, és aktívan részt vesz az emberi jogok, a vallásszabadság és a vallások közötti párbeszéd elősegítésében. 2002-ben Budapesten tartották az IARF 31. világkongresszusát.

Az IARF fő célja, hogy megteremtse a párbeszéd lehetőségét a különböző vallások és egyházak között, miközben határozottan kiáll a lelkiismereti szabadság mellett. Az egyesület tagsága az idők során bővült, az unitárius és más protestáns közösségek, valamint az unitárius-univerzalista szervezetek mellett meghatározó tagja a japán buddhista Rissho Kosei Kai, valamint több japán sintó szentélyi közösség, az ábrahámi vallások megbékélését elősegítő közel-keleti egyesületek, valamint az Indiában tevékenykedő vallásos és emberjogi szervezetek némelyike. „Az egyesület tagságának sokszínűsége, a vallások és világszemléletek gazdagsága természetszerűen vonja magával azt is, hogy megannyi – akár sarkalatos – kérdésben nem ugyanúgy vélekednek a tagok. Mindazonáltal mindnyájan bízunk abban, hogy az egyesület fő célját sikerül szolgálnunk szerte a világban” – olvasható a MUE közleményében.

A kolozsvári kongresszus fő helyszíne a János Zsigmond Unitárius Kollégium aulája; egyes párhuzamosan zajló rendezvényeknek pedig az öt éve felavatott Vallásszabadság Háza ad otthont.

„A kongresszuson azt reméljük, hogy feltárjuk azokat a módokat, amelyekkel a vallás inspirálhatja és táplálhatja a gyógyulás, a megbékélés és az igazságos béke megteremtésére irányuló erőfeszítéseket” – olvasható a kolozsvári rendezvény programismertetőjében.

Forrás: MTI

Fotó: gyulafehérvári érsekség Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria