Látványos húsvéti misztériumjátékot adtak elő a nagyváradi ifjúsági lelkinap résztvevői

Külhoni – 2024. március 21., csütörtök | 15:37

A nagyváradi egyházmegye ifjúsági irodája a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulatának közreműködésével ökumenikus ifjúsági lelkinapot szervezett a püspöki palota alagsorában március 16-án, szombaton.

A nap során a fiatalok együtt imádkoztak, és közösen elmélkedtek Jézus Krisztus mindenkiért vállalt kínszenvedéséről, majd 19 órakor a székesegyházban bemutatták Mária passiója címmel a lelkinapon tanult passiójátékot, amelyet a Lilliput Társulat az Ort-Iki Báb és Utcaszínházzal közösen, Fehérvári Lilla zenei irányításával és Dió Zoltán vezetésével hoztak létre. Az alábbiakban az egyik résztvevő, Loló Gabriella-Brigitta gondolatait olvashatják.

Nagyböjti ifjúsági lelkinapunk alkalmat adott arra, hogy közelebb kerüljünk Jézus értünk vállalt kínszenvedéséhez. Jézus keresztútját Mária is elszenvedte, az ő lelkét hét tőr járta át, de tudta, hogy Jézus az ő Szent Keresztjével fogja megváltani az emberiséget.

A Liliput Társulat tagjai által megrendezett passiójáték által mi is átélhettük Jézus értünk vállalt szenvedését, mert csakis akkor követhetjük Jézust, ha mi is felvesszük életünk keresztjét. Lelkinapunkon a passió szereplőinek szemszögéből szemlélhettük Jézus szenvedését, és ezáltal közelebb kerülhettünk a nagyhét misztériumához. A Jézus keresztútját végigkísérő emberek szerepébe bújva élhettük át a nagypéntek történetét, hogy mi is szívünkbe zárhassuk az értünk vállalt áldozatot. Jézus keresztjének fényében kell meglátnunk egymás fájdalmát, és felvennünk egymás terhét, mint ahogy Cirenei Simon is segített Jézusnak vinni a keresztet.

Mindannyiunknak vannak keresztjeink, és amint Cirenei Simon tette, nekünk is vállalnunk kell egymás terhét, mert Jézus ezt tanította nekünk, és csak így üdvözülhetünk. Istennél mindig vigaszra lelhetünk, hogy ezáltal mi is meg tudjuk fogni egymás kezét, hogy felemeljük és segítsük egymást az örök élet útján.

A Szent Kereszt összeköt minket egymással és Istennel, mert mi mindnyájan az ő szeretett gyermekei vagyunk. Jézus szerető Atyja kezébe ajánlotta a lelkét, és nekünk is ezt kell tennünk, mert azok számára, akik hisznek a feltámadásban, a halál nem a vég, hanem új kezdet, találkozás.

Szöveg: Loló Gabriella-Brigitta

Fotó: Vigh László Miklós/Szigligeti Színház Lilliput Társulat

Forrás: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria