Ökumenikus imaórát tartottak a Temesvár közeli Oravicabányán

Külhoni – 2024. január 22., hétfő | 16:35

Az oravicabányai Nagyboldogasszony görögkatolikus templomban január 20-án ökumenikus imaestet tartottak Pál József Csaba temesvári római katolikus megyéspüspök, Ioan Călin Bot lugosi görögkatolikus, Lucian Mic karánsebesi ortodox püspök; a három felekezet esperesei és papjai, helyi tisztviselők és Erwin Josef Țigla, a Hegyvidéki Bánsági Német Demokrata Fórum elnöke részvételével.

Az ökumenikus imahéthez illeszkedő, sorban a harmadik ökumenikus imaórát Ioan Călin Bot püspök köszöntő szavai nyitották meg: „Krisztus közöttünk! Van és lesz! Nagy örömmel és kissé meghatódva köszöntöm mindenekelőtt Lucian püspök atyát és József püspök atyát, minden lelkipásztort, a polgármestert, az őt kísérő hivatalnokokat és minden hívőt.”

„Az egyházak egységéért való imahét keretében ez már a harmadik este, amikor találkozunk – mondta a görögkatolikus püspök. – Itt vagyunk az 1864-ben alapított egyházközségben, amelynek lelkipásztora Leontin Ovidiu Cozmuţa esperes, tanácsos. A templom 1887-ben épült, a hívek segítségével, akik házaikat, földjeiket adták zálogba, hogy az érte kapott pénzért felépítsék ezt a templomot.”

Az imaest szónoka Pál József Csaba temesvári megyéspüspök volt.

„Engedjük, hogy Isten, az Ő Igéje vezessen bennünket – buzdított beszéde elején a katolikus főpásztor. – Az ökumenikus imahét mottója: »Szeresd Uradat, Istenedet… felebarátodat pedig, mint saját magadat.« Ez az evangélium lényege.”

A püspök elmondta, a mai napra a Burkina Fasó-i ökumenikus munkacsoport Szent Pál Rómaiakhoz írt levelének részletét választotta, amit ő fel is olvasott: „Ne tartozzatok senkinek semmivel, csak kölcsönös szeretettel, mert aki embertársát szereti, a többi törvényt is megtartja. Hiszen a parancs: ne törj házasságot, ne ölj, ne lopj, a másét ne kívánd, s ami egyéb parancs még van, mind ebben az egyben tetőződik: Szeresd embertársadat, mint saját magadat. A szeretet nem tesz rosszat az embertársnak. A törvény tökéletes teljesítése tehát a szeretet.”

„Ez egy felszabadító szöveg – fogalmazott Pál József Csaba. – Nem szabad megváltoztatnom a másikat. Tisztelem és elfogadom, szeretem őt olyannak, amilyen.

Az igazi szeretet, amelyről az apostol beszél, bölcs. Ha valóban szeretjük felebarátunkat, akkor bölcs módon keressük, hogy mit tehetünk érte, az ő javára és a társadalom javára”

– emelte ki a temesvári főpásztor.

Az ökumenikus imaalkalmon Lucian Mic karánsebesi ortodox püspök elmondta, nagy örömmel tért vissza Oravicabányára, ezúttal a görögkatolikus templomba. „Tavaly a római katolikus templomban is együtt voltunk itt, Oravicabányán. Talán jövőre egy ortodox templomban fogunk találkozni. Három ortodox templomunk van itt, két régebbi és egy újabb.”

„Két évvel ezelőtt itt, Oravicabányán arra gondoltunk, hogy József püspökkel és Ioan püspökkel együtt zarándoklatot szervezünk és a Szűzanya három csodatevő kegyképét elhozzuk Máriacsiklovára. A máriacsiklovai római katolikus templomban található egy csodatevő ikon. Mi is elhozzuk a Szűzanya csodatevő ikonját Călugărából, és Ioan püspök elhozza a Szűzanya csodatevő ikonját Bojtorjánosból. És a Szűzanya oltalma alatt ezen a nyáron megszervezzük ezt a zarándoklatot a két templom között, Máriacsiklova és Călugăra között, Isten és a Szűzanya iránti szeretetből. Gyűljünk össze mindannyian Isten szeretetében.”

Ezt követően adományozta Dumitru Ursu, Oravicabánya polgármestere Erwin Josef Țiglának, a Krassó-Szörény megyei Német Fórum elnökének a város díszpolgára címet.

„Az Oravicabányai Polgármesteri Hivatal a város díszpolgára címet adományozza Josef Erwin Țigla úrnak, a Romániai Német Demokrata Fórum Krassó-Szörény megyei fiókja elnökének a történelmi hagyományaink és kulturális-szellemi értékeink továbbörökítéséért, a Tara Cărașului antikommunista ellenállás mártírjainak tiszteletéért, az emberi közösség eredményeinek és az oravicabányai önkormányzat kezdeményezéseinek népszerűsítéséért Romániában és Európában” – szerepel a felolvasott határozatban.

Pál József Csaba temesvári püspök is méltatta Josef Erwin Țigla munkásságát, aki köszönetet mondott a polgármesternek és a városi tanácsnak a kitüntetésért és a bizalomért.

Végezetül Ioan Călin Bot püspök jelképes ajándékokat nyújtott át a jelen lévő főpásztoroknak.

Forrás: Temesvári Római Katolikus Püspökség

Fotó: Temesvári Római Katolikus Püspökség; Wikipedia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria