Online bekapcsolódhatunk a fatimai magyar nemzeti zarándoklat hálaadó szentmiséjébe

Külhoni – 2022. október 19., szerda | 20:24

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök lelkivezetésével, a Misszió Tours utazási iroda szervezésében október 17. és 21. között a magyar nemzeti zarándoklat keretében száznegyvenöten vannak Fatimában, hogy hálát adjanak az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) sikeréért.

A zarándoklat csúcspontjaként október 20-án, csütörtökön helyi idő szerint 9.30-kor (magyar idő szerint 10.30-kor) a Jelenések kápolnájánál Palánki Ferenc vezetésével hálaadó szentmisét ünnepelnek, amelynek keretében elimádkozzák Erdő Péter bíboros, prímás eucharisztikus kongresszusért megfogalmazott hálaimádságát. A szertartást a portugáliai Mária-kegyhely YouTube-csatornáján élőben közvetítik, így a világ minden tájáról csatlakozni lehet a szertartáshoz.

A zarándoklat előzménye, hogy 2019-ben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) megbízásából és Erdő Péter bíboros, prímás, érsek kérésére, ugyancsak Palánki Ferenc vezetésével nemzeti zarándoklatot szerveztek Fatimába, ahol felajánlás keretében kérték a Szent Szűz közbenjárását a kongresszus sikeréért.

A fatimai kegyhely már csak azért is „egy csepp Magyarország”, mivel az 1950-es években a kegyhelyre zarándokolt Kardos Illés, egy II. világháború idején Spanyolországba menekült magyar pap szervezte meg, hogy a világhírű búcsújáró helyen méltó keresztút legyen. Elnökletével 1953-ban, Szent István ünnepén Barcelonában megalakult a Mindszenty bíborosról elnevezett Fatimai Magyar Kálvária Bizottság.

Az alapítólevelet külföldi magyar lelkipásztorok írták alá; felkértek minden magyart, hogy „áldozzon tiszta lélekkel, bármily csekély összeg legyen is az, hogy a nemzetünk megmentéséért felajánlandó fogadalmi oltár és kálvária ne kevesek, hanem az egész lélekben megújhodó magyar emigráció műve legyen”. A magyar kálváriát és a Szent István-kápolnát 1964-ben áldották meg.

A zarándoklatról szóló első beszámolót ITT olvashatják.

Fotó: Bókay László

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó fotógaléria

A magyar keresztút utolsó stációinál található Szent István király-kápolnánál Palánki Ferenc püspök főcelebrálásával ünnepeltek a zarándokok szabadtéri szentmisét október 18-án.