Pál József Csaba temesvári megyéspüspök Arad megyébe látogatott

Külhoni – 2022. szeptember 15., csütörtök | 10:30

Vizitációra érkezett Pál József Csaba temesvári megyéspüspök szeptember 8–9-én Arad megyébe. Felkereste a seléndi római katolikus egyházközséget, ellátogatott Dezsőházára, Körösbökényre és Borossebesibe, valamint a menyházai római katolikus közösséghez.

Látogatása első napján délután a főpásztor szentmisét celebrált a seléndi templomban, ahol a közösség nevében Stoianovici Petar helyi plébános üdvözölte. A liturgiára az egyházközséghez tartozó Borossebes és Körösbökény filiákból, valamint a szomszédos településekről, például Borosjenőről, Aradról is érkeztek hívek. Stoianovici Petar helyi plébános elmondta, a helyi közösség mindössze huszonnégy főt számlál.

Kisboldogasszony ünnepén magyar és román nyelvű homíliájában a megyéspüspök hangsúlyozta: „A Szűzanya oltalmaz minket és közbenjár értünk. Annak idején meghozta azt a döntést, hogy követi Fiát, és a végsőkig kitart mellette. Sokat szenvedett, de nem hátrált meg. Hozzuk meg mi is a döntést, hogy keresztényként akarunk élni és Jézustól akarunk tanulni.”

A szentmise után a jelenlévőket a templom előtt agapé fogadta, ahol lehetőségük volt elbeszélgetni a püspökkel. Ezt követően a főpásztor a plébános kíséretében felkereste a dezsőházi, a körösbökényi és a borossebesi templomot is, mely utóbbi jelenleg felújítás alatt áll.

A vizitáció második napján a püspök a menyházai kis közösséget kereste fel, ahol délben mutatott be szentmisét a helyi római katolikus templomban. A templom előtt Herbei Ioan Nuțu polgármester, a helyi ortodox pap és a pünkösdi gyülekezet lelkésze fogadta Pál József Csabát. A liturgiát követően a püspök találkozott a baptista közösség lelkipásztorával is.

A főpásztor szentbeszédében az elhangzott evangéliumi résszel kapcsolatban kiemelte: „Szent Pál apostol azt mondja, hogy a tisztának minden tiszta, és aki tiszta szívű, az másokban is a szépet fedezi fel, a másik ember lelkének, életének szépséget látja meg. Akinek pedig a bűnök elhomályosítják a látását, az másokban is csak a bűnöket, csak a rosszat látja meg. Ne felejtsük el, hogy amikor egy ujjal másra mutatunk, három ujjunk magunkra mutat vissza” – emlékeztetett.

A menyházai római katolikus közösség ugyan mindössze öt hívőből áll, de meghívásukra az ortodox, a pünkösdi és a baptista közösség tagjai is részt vettek a szentmisén.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria