Test és lélek gyógyulását szolgálja a szatmári Hám János Orvosi Központ

Külhoni – 2023. március 7., kedd | 9:46

Ünnepélyes keretek között szentelték fel és adták át március 2-án a már működő Hám János Orvosi Központot – adta hírül a Szatmári Friss Újság. Az épületet egykor Hám János szatmári püspök építtette a Páli Szent Vincéről elnevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Kongregációjának, az általa 1842-ben létrehozott rendnek, melynek tagjai leányneveléssel, szegénygondozással és betegápolással foglalkoztak.

Az építtető, Hám János püspök szándéka szerinti, eredeti célját, a test és lélek gyógyulását szolgálja ismét a közel kétszáz éves szatmári épület.

A beruházás a hódmezővásárhelyi kórházzal elindított közös projekt, modern diagnosztikai, terápiás egészségügyi és képzőközpont, ahol a betegek megújult épületben, modern technikai feltételek között, anyanyelvükön fordulhatnak az orvosokhoz.

Március 2-án, csütörtökön Lázár János magyarországi építési és beruházási, valamint Cseke Attila romániai fejlesztési miniszter szatmári és szabolcs-szatmár-beregi küldöttek jelenlétében szentelték fel és adták át hivatalosan is a Hám János Orvosi Központot.

„Ha nem az Úr építi a házat, hiába fáradnak, akik építik azt. Csodálatos volt az indulás, és Isten áldása volt a nővérek munkáján” – mondta a kezdetekről Schönberger Jenő püspök.

A főpásztor emlékeztetett: az épületet Hám János szatmári püspök építtette az általa 1842-ben létrehozott, Páli Szent Vincéről elnevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Kongregációjának. Mivel a rend Szatmárnémetiben jött létre, ezért itt volt az anyaház, innen irányították a rendet, amely a működése elején lánynevelő tevékenységet folytatott, majd, mivel jelentős igény mutatkozott a betegek ápolására és a szegények gondozására is, ezen a területen is elkezdett tevékenykedni. A rend kiváló teljesítménye nyomán Szatmár vált a leánynevelés, tanítónőképzés, betegápolás mércéjévé.

A második világháborút követően a rendet feloszlatták, ekkor 190 nővér lakott a zárda épületében, ahol a kommunizmus évtizedei alatt iskola, bentlakás, sportklub is működött.

A rendszerváltást követően közel százan vették fel ismét a rend ruháját, amikor az anyaház még az állam tulajdonában volt. Az épület 2005-ben került vissza a rend tulajdonába; birtokba vételére 2012-ben nyílt lehetőség – ekkor a Szatmári Irgalmas Nővérek egyesülete megalapította a Boldog Scheffler János Rehabilitációs és Fejlesztő Központot, amelynek célja a rászorulók, gyermekek és felnőttek, mozgássérültek és egyéb szellemi vagy fizikai fogyatékossággal élők segítése, rehabilitációja és fejlesztése.

Az épület másik szárnyában működő egészségügyi intézmény ötlete Schönberger Jenő szatmári püspöktől ered. Az intézmény hiánypótló a régió betegellátó rendszerében.

„A Szűzanya palástját megint nagyra nyitotta, hogy a környéket és a rászorulókat tudja oltalma alá fogadni. Ez egy csoda” – emelte ki az ünnepélyes átadón a megyéspüspök. A főpásztor köszönetet mondott a magyar és a román kormánynak, a nővéreknek, az önkormányzati intézményeknek, kivitelezőknek.

„Hogy mi köti össze Hám János majd’ kétszáz évvel ezelőtti művét és a klinikát, amely ma a nevét viseli? Szakmai felelősségtudat, feltétlen bizalom Isten segítségében” – mondta köszöntőjében Maria Ignacia Hrinova általános rendfőnöknő, aki arra biztatta a jelenlevőket, hogy soha ne tévesszék szem elől a jót és ne felejtsenek el hálásnak lenni.

Forrás és fotó: romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria