Testvérkapcsolati megállapodás született Csíksomlyó és Máriapócs között

Külhoni – 2022. október 12., szerda | 17:19

A két kegyhely közötti testvérkapcsolatról szóló szerződést Timár Asztrik ferences szerzetes, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója és Mosolygó Péter, a máriapócsi kegyhely igazgatója írta alá október 7-én a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban tartott XII. Mária Út Konferencia alkalmával.

Az eseményen Kovács Gergely gyulafehérvári érsek és Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita is jelen volt.

A konferencián Kocsis Fülöp érsek Máriapócs a nemzetek megbékélésének helye és eszköze címmel tartott előadást.

Brassó, Bukarest, Hargita (Csík, Gyergyó, Udvarhely), Háromszék, Kolozs, Maros, Neamt, Szatmár, Suceava megye és Máriapócs Mária-út-projektjében tevékenykedő civil, egyházi és politikai képviselők is részt vettek az idén tizenkettedik alkalommal megrendezett konferencián.

A tanácskozás keretében írták alá Csíksomlyó és Máriapócs testvérkapcsolati megállapodását.

A dokumentum szerint a kegyhelyek együttműködnek a keresztény értékek megőrzése és minél részletesebb bemutatása érdekében; munkatalálkozókat, konferenciákat, zarándoklatokat, előadásokat és lelkigyakorlatokat szerveznek; Kárpát-medence-szerte népszerűsítik a Mária-utat, részt vesznek nemzetközi együttműködésekben, és együtt nyújtanak be pályázatokat.

A máriapócsi kegyhely igazgatója elmondta, tavasszal lesz „szezonnyitó” Máriapócson, Csíksomlyón pedig a zárórendezvény. „Mariazell és Csíksomlyó között 1400 kilométer a távolság. Ezt az utat kellene felfestésekkel, jelzésekkel, szállásokkal fejleszteni, így az El Caminóhoz hasonlóan lehetne a Mária-kegyhelyeket végigjárni, ezáltal a magyarságot is összekötni” – mondta Mosolygó Péter. Hozzátette: nemcsak gyalogosan, hanem akár kerékpárral, lovaskocsival is meg lehetne tenni az utat.

A megállapodás része az is, hogy a jó gyakorlatokat átveszik egymástól a kegyhelyek – hangzott el az eseményen. – Így a csíksomlyói kegyhely fenntartói a búcsúnaptár terén szeretnének előrelépni; a görögkatolikus kegyhely vezetői pedig a csíksomlyói zarándokház működését tartják követendőnek.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria