Történelemformáló szentek nyomában – Országos hittanversenyt rendeztek Nagyváradon

Külhoni – 2020. január 22., szerda | 12:10

Tizennegyedik alkalommal rendezte meg a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye a Hivatások nyomában országos hittanversenyt január 17. és 19. között a társszervező Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum épületében.

A versenyt a romániai egyházmegyék római katolikus teológiai líceumaiban tanuló 9–12. osztályos diákok számára hirdették meg. A program célja, hogy a fiatal diákok jobban megismerjék az egyháztörténelem kiemelkedő személyiségeit, az Istennek és a felebarátnak szentelt életük mélységét, szépségét és értékét.

Az ország tíz katolikus iskolájából érkeztek a csapatok  az idei megmérettetésre, amelynek témája Szent II. János Pál pápa, Pietrelcinai Szent Pio atya, Boldog IV. Károly, valamint Boldog Brenner János élete volt.

A verseny három részből állt. A diákoknak először készíteniük kellett egy 5-10 perces videointerjút olyan – lehetőleg a környezetükben élő – személlyel vagy személyekkel, aki(k)nek az életében meghatározó szerepe van az Eucharisztiának. Ennek a feladatnak az idén Budapesten megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus volt az apropója. A benyújtott videókat már az érkezés napján, pénteken este kiértékelték, majd a versenyzők és tanáraik szentségimádáson vettek részt a líceum kápolnájában.

A második nap szentmisével kezdődött, amelyet Kiss Albert apát-kanonok, egyházmegyei főtanfelügyelő, bihari plébános mutatott be a kápolnában a jelen lévő papok koncelebrálásával. 

Az emlékversenyt (a vetélkedő második részét) a Szent László-iskola dísztermében tartották meg. 

A megmérettetés harmadik része a színpadon zajlott, ahol a csapatok ötperces jeleneteket mutattak be a tematikában szereplő szentek életéből.

A verseny résztvevői Lakatos Attila történész vezetésével meglátogatták a székesegyházat és az egyházmegye kincstárát.

A díjkiosztó ünnepséget a nagyváradi püspöki palota dísztermében tartották.

A versenyt a házigazda Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum Benedek Ramóna tanárnő által felkészített csapata nyerte meg (Aszalós Antónia, Kovács László István, Pál Anasztázia). Dobogós helyezést ért el a székelyudvarhelyi Tamási Áron Líceum, valamint a temesvári Gerhardinum csapata. 

A dobogósok mellett a versenyen részt vett csapatok, valamint a versenyzők díjazását támogató személyek és intézmények sora itt olvasható.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria