„Interjút készít” Sziénai Szent Katalinnal és Assisi Szent Ferenccel XII. Piusz pápa Rómában

Kultúra – 2019. július 6., szombat | 19:20

XII. Piusz pápa 80 évvel ezelőtt, 1939. június 18-án hirdette ki, hogy Assisi Szent Ferenc és Sziénai Szent Katalin Olaszország védőszentjei lettek. Az eseményről Rómában Katalin és Ferenc, két rendkívüli olasz címmel színházi előadással emlékeznek meg július 6-án és 7-én, melyben az egykori egyházfő tesz fel kérdéseket a két szentnek.

A római Santa Maria Sopra Minerva bazilikához tartozó domonkos kolostor közössége mutatja be a színdarabot, amely a két szent életének az Úr hívása előtti korszakát idézi fel. Az előadás elsősorban a fiataloknak szól azzal a céllal, hogy ismerjék meg Olaszország két történelmi védőszentjének „mindennapi” életét, továbbá emlékeztetni kíván a két szent fontos szerepére, leróva előttük a mai olasz keresztények tiszteletét.

Az előadás rendezője, Elisabetta Bernardini a Vatican News olasz műsorának elmondta, hogy a színmű interjú formájában mutatja be a két szent életét. XII. Piusz pápa teszi fel a kérdéseket Katalinnak és Ferencnek, hogy a kettő közül kiválassza Olaszország patrónusát. Látván azonban lelki nagyságukat, nem tehet mást, mint mind a kettőt kihirdeti Olaszország védőszentjének. Nem véletlen a kihirdetés időpontja: 1939 nyarán a pápa szükségét érezte, hogy hazáját két rendkívüli olasz szent oltalmába ajánlja a második világháború kitörését közvetlenül megelőző drámai percekben.

A színmű a következő kérdésekre keresi a választ: milyen volt a két fiatal, mielőtt az életszentség útjára lépett volna? Hogyan jutottak el fontos döntésük meghozatalára? Mennyit kellett küzdeniük és kik ellen, hogy válaszolhassanak az Úr meghívására?

Angelo Di Marco testvér, a domonkos közösség tagja és a rendezőnő elmélyült életrajzi kutatásokat végeztek, tanulmányozták a két szent életét, hogy válaszolhassanak ezekre a kérdésekre. Remélik, hogy a fiatalok könnyen azonosítani tudják majd magukat azokkal az érzésekkel és indíttatásokkal, amelyeket a fiatal Ferenc és Katalin éltek át és amelyek ma is időszerűek.

Az előadásra a domonkos kolostor könyvtárában kerül sor, amelyet ebből az alkalomból megnyitnak a nagyközönség számára. A kolostor a Pantheon közvetlen közelében lévő Santa Maria Sopra Minerva bazilikához kapcsolódik, amelynek főoltára alatt nyugszanak Sziénai Szent Katalin földi maradványai.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria