A Magyar Katolikus Kulturális Hetek rendezvényei egyházmegyéinkben

Kultúra – 2014. október 1., szerda | 17:05

Az előző években egy hétig tartó rendezvény idén egész október hónapra kiterjedő programsorozattá bővül – tájékoztat az MKPK sajtószolgálata.

A programokkal, amelyek a magyar katolikus költők istenes verseihez kapcsolódnak, a püspöki konferencia a magyarság katolikus kulturális értékeire kívánja felhívni a figyelmet. Az egyházmegyék szervezésében sokféle eseményen vehetnek részt az érdeklődők, amelyekről egyházmegyénkénti bontásban az alábbiakban tájékozódhatnak.


Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Október 21-én, kedden, 10 órától Debrecenben a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban megrendezik a Sík Sándor egyházmegyei szavaló- és rajzversenyt. A versenyen részt vehetnek az egyházmegyei katolikus iskolák diákjai három korcsoportban, intézményenként 2-2 fővel. Egy kötelező és egy szabadon választott verset kell előadniuk a diákoknak. A házi versenyek megrendezése az iskolákban történik (határidő: 2014. október 15.), a döntő a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban lesz. A rajzversenyen a feladat két kijelölt és egy szabadon választható vers illusztrálása. A nap záróeseménye, a Sík Sándor-est 19 órakor kezdődik.

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

A Budapest-Esztergomi Főegyházmegye Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatósága (EKIF) által fenntartott iskolák az alábbi programokkal kapcsolódnak a Magyar Katolikus Kulturális Hetekhez.

Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola (1161 Budapest, Béla u. 23.)

Október 3-án, pénteken, 15 órától iskolai őszi vásárt tartanak egyházi könyvkiadók bevonásával.

Október 18-án, szombaton sportnap, játékos vetélkedő lesz – irodalmi kvíz, kirakós játék, versfelismerés a magyar irodalom istenes verseiből.

Október 1. és 22. között 2014 percnyi önkéntes versfelolvasást tartanak a könyvtárban a gyerekek, szülők és pedagógusok bevonásával. Egy alkalommal Lackfi János költő rendhagyó irodalomórát tart.

Szent András Katolikus Általános Iskola (2000 Szentendre, Bajcsy-Zsilinszky u. 4.)

Október 13. és 17. között Tematikus séta címmel az iskolában a kápolnából a könyvtárba vezető úton különböző helyeken megállva verseket és imádságokat szavalnak Pósa Lajos (alsó tagozatosok), illetve Sík Sándor (felső tagozatosok) műveiből.

Október 17-én, pénteken az iskolában könyvbemutató és könyvvásár lesz a Szent István Társulat kiadványaiból.

Októbertől 2015 márciusáig tart az iskolai rajzpályázat, melynek témája a Mária-ábrázolás magyar költők verseiben. Eredményhirdetés jövő év áprilisában. Az iskolában későbbi időpontban kerül sor a versmondó versenyre magyar költők istenes verseiből.

Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium (1015 Budapest, Szabó Ilonka u. 2–4.)

Október 13-án, hétfőn 16.30 és 18.30 óra között a gimnázium dísztermében irodalmi kávéház nyílik, melynek témája: magyar katolikus költők a 20. században. Felolvasóestet tartanak a Katolikus költők antológiájából (Éghajlat, 2010).


Mustármag Keresztény Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium (1038 Budapest, Templom u. 5.)

Október 20–22-ig látogatható a magyar költők istenes verseiből összeállított verskiállítás. A tanulók egy szabadon választott vagy tanáraiktól kapott verset illusztrálnak, majd a rajzokat a versekkel együtt kihelyezik az intézmény folyosóira.

Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola (1043 Budapest, Tanoda tér 6.)

Október 18-án, szombaton családos zarándoklat indul Esztergomba, ahol előadást hallgatnak meg magyar költők máriás verseiről, és a diákok részt vehetnek az istenes versekkel kapcsolatos kutatómunkában.


Albertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskola és Óvoda

November 11-én, kedden kerekasztal-beszélgetést tartanak A hit éltető ereje címmel. Meghívott vendégek: Lackfi János, Kányádi Sándor és Jelenits István, a beszélgetés moderátora: Süveges Gergő.

November 13-án, csütörtökön Lackfi János rendhagyó irodalomórát tart a 7–8. osztályosok számára a magyar nyelv napja alkalmából.

Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola

November 28-án, pénteken vers- és prózamondó versenyt rendeznek.


Győri Egyházmegye

Október 16-án, csütörtökön, 15 órakor Edith Stein-emlékkiállítás nyílik Győrben a Zichy Ferenc Látogatóközpontban (Káptalandomb 11.). A meghívott vendégek között jelen lesz Ternyák Csaba egri érsek és Hegyi László egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. Kapuváron október hónap folyamán a Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvodában gazdag program kínálkozik a diákok számára. Az óvodai foglalkozások közül néhány: egy-egy bibliai történet dramatizálása, feldolgozása, „vándorbiblia” október hónapban minden csoportban. Otthon készített rózsafüzérekből kiállítást állítanak össze, a kedvenc bibliai történetekből rajzkiállítás nyílik. A kisiskolások (3–4. osztály) számára versmondóversenyt hirdetnek, a 8. osztályos tanulók előadásában istenes verseket hallgathatnak meg az érdeklődők.

Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Október 1-jén, szerdán időszaki kiállítás nyílik a Kalocsai Érseki Kincstárban (Katona István Ház, 6300 Kalocsa, Hunyadi u. 2.) És gyújtsuk meg a mécsest, a belülvalók mécsét... Egyházi fényforrásaink címmel. A művészi kivitelű, gazdagon díszített daraboktól kezdve az egyszerűbb, szerényebb kivitelű tárgyakig sokféle világításra használt eszközt és egy gyertyaöntő műhely berendezését tekinthetik meg az érdeklődők.

Október 25-én, szombaton Kiskunhalason a felújított alsóvárosi római katolikus templomban, majd a plébánia közösségi házában (6400 Kiskunhalas, Szent Imre u. 14.) egész napos rendezvényt tartanak. A színes program során a zene és költészet gyöngyszemeiből válogatnak. Az érdeklődők meghallgathatják a katolikus magyar költők istenes verseiből összeállított válogatást, majd a Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Pedagógus Kórusának koncertjét. Az orgonadarabokat Kovács Mihály kántor-karnagy játssza.

Miskolci Apostoli Exarchátus

Október 13-án, hétfőn 10 órakor Sátoraljaújhely-Széphalmon a Magyar Nyelv Múzeumában (Kazinczy utca 275.) kiállításlátogatást és múzeumpedagógiai foglalkozást tartanak a sárospataki Örömhírvétel Óvoda óvodásainak szervezett foglalkozás keretében.

Október 15-én, szerdán rajzpályázaton vesznek részt a Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda és Bölcsőde (Miskolc, Szentpéteri kapu 72–76.) óvodásai, akik Kányádi Sándor versei alapján készítenek rajzokat.

Október 16-án, csütörtökön kulturális napot tartanak a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskolában (Edelény, Borsodi út 36/b.) Rajzpályázatot, versmondó versenyt, versíró pályázatot és könyvvásárt szerveznek az intézményben.

Október 20-án, hétfőn délután irodalmi estet rendeznek a Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskolában (Miskolc, Jászi Oszkár utca 1.) Halál és feltámadás címmel.


Pannonhalmi Főapátság

Október 12-én, vasárnap 18 órakor a pannonhalmi bazilikában Hajnali 3 címmel Varga Mihály bencés szerzetes felolvasóestjére és a Voces Aequales együttes koncertjére kerül sor. Ezen az estén átszövi egymást a négyszáz évvel ezelőtt elhunyt zeneszerző, Carlo Gesualdo ritkán hallható, megrázó zenéje és Varga Mátyás legutóbbi – Gesualdo emlékének ajánlott – kötetének világa. Varga Mátyás kötetével 2013-ban elnyerte a Déry Tibor-díjat. Az előadás időtartama: kb. 70 perc. 


Pécsi Egyházmegye

A Pécsi Egyházmegye színes programsorozattal várja egész októberben a katolikus kultúra iránt érdeklődőket. Előadásokat, koncerteket, konferenciákat, kiállításokat szerveznek a hónap folyamán.

Október 7-én, kedden 18 órakor Pécsett, a Dóm-kőtárban (Káptalan u. 8.) Kovács Gusztáv teológus tart előadást Dr. House és a bioetika címmel.

Október 9-én, csütörtökön 17 órakor Pécsett, a KincsTárban (egykori kanonoki palota, Káptalan u. 6.) Janus Pannonius-műhely-konferenciára és -könyvbemutatóra kerül sor.

Október 12-én, vasárnap 19 órakor Pécsett, a Kodály Központban (Breuer Marcell sétány 4.) egyházmegyei koncertet hallgathatnak az érdeklődők.

Október 15-én, szerdán 18 órakor Pécsett, a Dóm-kőtárban (Káptalan u. 8.) Kereszténység és kortárs magyar irodalom címmel kerekasztal-beszélgetést tartanak.

Október 16–17-én kétnapos konferenciát szerveznek a pécsi Dóm-kőtárban (Káptalan u. 8.) Új könyvtár virul itt, tele rendbe rakott tudománnyal címmel.

Október 18. és 2015. február 8. között tekinthető meg Pécsett, a Modern Magyar Képtárban (Papnövelde u. 5.) a Pálosaink, a fehér barátok című kiállítás, amelyet Áder János köztársasági elnök nyit meg.

Október 20-án, hétfőn 15 órakor Pécsett, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában Sárosi István A rabbi, a pápa és a sátán című könyvének bemutatójára és irodalmi beszélgetésre várják az érdeklődőket.

Október 21-én, kedden 18 órakor Pécsett, a Dóm-kőtárban (Káptalan u. 8.) Varga Ferenc szobrászművész Művészet Krisztusban címmel tart előadást.

Október 27-én, hétfőn 17 órakor Pécsett, a Dóm-kőtárban (Káptalan u. 8.) Udvardy György pécsi megyéspüspök megnyitja Az üdvösség titkai: A velencei Szent Márk-bazilika mozaikjai című kiállítást.

Október 28-án, kedden 18 órakor Pécsett a Dóm-kőtárban (Káptalan u. 8.) Kling László képzőművész tart előadást Kereszténység és filmművészet címmel.

Október 31-én, pénteken 19 órakor a pécsi Kodály Központban (Breuer Marcell sétány 4.) a Pannon Filharmonikusok koncertje hallgatható meg Requiem – Hangverseny az elhunytak emlékére címmel.


Székesfehérvári Egyházmegye

Október 18-án, szombaton 15 és 18 óra között a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban (Városház tér 4.) Fess kertet! – bibliai papírnövények a múzeumban címmel várják a családi napra a gyerekeket és a felnőtteket.

Október 25-én, szombaton 9.30 órától délután 15.30-ig tudományos konferenciát tartanak a Szent István Művelődési Házban (Liszt Ferenc u. 1.) Szent László és Székesfehérvár címmel. A konferenciára előzetes regisztráció szükséges.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban A szentek titka címmel kiállítás tekinthető meg egész október hónapban, keddtől szombatig 10 és 18 óra között.

Október 3. és 30. között Székesfehérváron, a Szent István Művelődési Házban (Liszt Ferenc u. 1.) a következő programok várják az érdeklődőket:

Október 3-án, szombaton A Parnasszus kortárs apostolai címmel irodalmi estre várja az érdeklődőket Lackfi János író, költő, akinek vendége lesz Dresch Mihály jazz- és népzenész.

Október 3-án, szombaton 18 órakor kerül sor a Szent István-teremben a II. Egyházmegyei Ki mit tud? gálájára.

Október 11-én, szombaton 10 és 18 óra között nyílt napra várják a családosokat. A 40 éves Cimbora mesejátszóház szórakoztatja a gyerekeket 10 és 17 óra között, lesznek ügyességi és logikai játékok, babajátszóház piciknek. Ezt követően kamarakoncertre kerül sor a MOL tehetségtámogató programja nyerteseinek közreműködésével. Fellépők: Érdi Tamás (zongora), Nemes Réka (fuvola), Stark János Mátyás (hegedű), Virág Mátyás (cselló), Kovács Gergely (zongora), Radnóti Róza (zongora). 17 órakor Légy a Cimboránk! címmel interaktív verskoncert hallható Korhecz Imola és Baraczka Gergely közreműködésével.

Október 13-án, hétfőn 17.30-kor irodalmi kerekasztal-beszélgetés kezdődik Sebők Melinda irodalomtörténész vezetésével, melyen előadást tart Sipos Lajos, a PPKE BTK professor emeritusa Pilinszky az oktatásban; Horváth Csaba, a KRE BTK tanszékvezető egyetemi docense Pilinszky továbbélése a kortárs költészetben; illetve Kovács Péter Barnabás művészettörténész Pilinszky fehérvári éveiről címmel.

Október 18-án, szombaton 15.30-tól idegenvezetéssel egybekötött templomi sétára invitálják az érdeklődőket a belvárosban. Este koncert várja a zene kedvelőit Székesfehérváron, a Kármelhegyi Boldogasszony-templomban (Székesfehérvár, Petőfi Sándor u. 2.), közreműködik a MusiColore Énekegyüttes, hegedűn játszik Soós Anna.

Szombathelyi Egyházmegye

Október 1-jén, szerdán 14 órától Szombathelyen, az egyházmegyei kincstárban a Magyar Katolikus Kulturális Hetek rendezvénysorozatot Veres András megyéspüspök nyitja meg, a vendégeket Englert Zsolt igazgató köszönti. Közreműködik a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium kamarakórusa, verset mondanak: Baumgartner Zsófi, Csárdi Csenge, Rátkai Bálint. Október 1-jétől a Brenner János Általános Iskolában (Szombathely, Hollán Ernő utca 8.) időszaki kiállítás látható Finta Sándor emlékére címmel, melyet Császár Ernő, Finta Sándor unokája nyit meg.

Október 3-án, pénteken 16.30 órától a Szombathelyi Egyházmegyei Kincstárban (Szombathely, Berzsenyi tér 3.) Seuso kincse és Pannonia címmel előadást tart dr. Tóth Endre régész, a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott főosztályvezetője, a PPKE régészeti tanszékének tanára.

Október 9-én, csütörtökön 17 órától a Szombathelyi Egyházmegyei Kincstárban (Szombathely, Berzsenyi tér 3.) „Istenhez hanyatló árnyék”. Válogatás XX. századi vallásos versekből címmel Szauer Ágoston középiskolai tanár mutatja be a korszak istenes líráját.

Október 11-én, szombaton 9.30 órától Celldömölkön (József Attila u. 1.), a Szent Benedek Katolikus Általános Iskolában katolikus családi napot tartanak. Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes előadása, Várnagy Andrea és Farkas Zsolt zongoraművész házaspár tanúságtétele és négykezes előadása, a Harmat Kiadó könyv- és folyóirat-bemutatója, kézműves-foglalkozások és a diákok műsora várja az érdeklődőket.

Október 14-én, kedden 8 és 14 óra között a Szombathelyi Egyházmegyei Kincstárban (Szombathely, Berzsenyi tér 3.) Ahol a kövek beszélnek címmel műhelymunka-rajzfoglalkozást tartanak a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium művészeti tagozatos diákjainak részvételével.

Október 15-én, szerdán 17.30-kor Vasváron a domonkos kolostorban (Vasvár, Kossuth Lajos u. 1.) Daniel Estivill Kisléghi Nagy Ádám, a szent festője című könyvének bemutatójára kerül sor, a vendégeket köszönti: Zágorhidi Czigány Balázs, a Vasvári Domonkos Kolostor Alapítvány titkára, a könyvet méltatja és a festőművésszel beszélget: Zsámbéky Monika művészettörténész.

Október 18-án, szombaton 18 órakor Szombathelyen a Jézus Szíve plébániatemplomban (Hunyadi János u. 55.) Jerzy Popiełuszko lengyel mártír pap halálának évfordulóján szentmisét mutat be Fekete Szabolcs Benedek szentkirály-szőllősi plébános. Ezt követően az altemplomban előadást tart Csehi József, a Rákóczi Szövetség Szombathelyi Szervezetének elnöke a Jerzy Popiełuszkóról szóló könyvről.

Október 20-án, hétfőn 17 órakor a Szombathelyi Egyházmegyei Kincstárban (Szombathely, Berzsenyi tér 3.) élménybeszámolót tart Németh Norbert egyetemi lelkész a Camino de Santiagóról (a Szent Jakab-útról). Az érdeklődők egy nemrég hazatért zarándok szemével, szívével „járhatják végig” a Camino Frances-t. Az útra készülőknek kedvcsináló, az utat már megjártaknak nosztalgia és emlékezés.

Október 22-én, szerdán Sárváron a Szent László Katolikus Általános Iskolában (Sárvár, Dózsa György u. 28.) Abai Imre plébánosra, az 1956-os forradalom sárvári eseményeinek központi alakjára emlékeznek az iskola Abai-termében Verses kihívás címmel interaktív irodalmi játékkal, rendhagyó irodalomórával (október hónapban folyamatosan). Könyvkiállítás és iskolai énekkari koncert fogadja a látogatókat.

Október 24-én, pénteken 14 órától a Szombathelyi Egyházmegyei Kincstárban (Szombathely, Berzsenyi tér 3.) kerekasztal-beszélgetésre kerül sor A Szent Márton-kutatások legújabb eredményei címmel. A meghívottakat köszönti: Simon Katalin gyűjteményvezető. A beszélgetés résztvevői: Veres András megyéspüspök, Aigner Géza, Kiss Gábor, Melega Miklós, Tóth Endre, Zágorhidi Czigány Balázs, Zsámbéky Monika, Feiszt György, Horváth József, Marosfalvi Antal, Orbán Róbert, Schauermann János, Takács László.

Október 29-én, szerdán 18 órától Szombathelyen, a Szent Márton-templomban (Szent Márton u. 40.) orgonaestet hallhatnak Pem László székesegyházi karnagy, egyházmegyei zeneigazgató közreműködésével.

Október 29-én, szerdán 16.30-tól 17.30-ig Csehimindszenten, a Mindszenty-emlékházban rendhagyó felolvasóórára kerül sor. Az összeállítás Mindszenty József bíboros könyveire és emlékirataira fókuszál. Közreműködnek a helyi iskola pedagógusai, diákjai, valamint a bíboros leszármazottai. Ezt követően a művelődési házban 18 órakor szentségimádás, 19 órakor szentmise lesz, 20 órakor pedig a Mindszenty-szoborhoz vezető fáklyás körmenet zárja a napot.

November 5-én, szerdán Jánosházán a vers- és prózaíró pályázat eredményhirdetésére kerül sor a Szent Imre Általános Iskolában (Ady Endre u. 14.).

Veszprémi Főegyházmegye

Október 9-én, csütörtökön 17 órakor a Magyar Katolikus Kulturális Hetek megnyitó rendezvényén Veszprémben a Szaléziánumban (8200 Veszprém, Vár u. 31.) Márfi Gyula érsek magyar költők istenes verseiről tart előadást.

Október 16-án, csütörtökön 17 órától a Szaléziánum Ars sacra – Sacra liturgia című kiállításához kapcsolódva Cséry Gergő plébános tart előadást.

Október 17-én, pénteken Tóth Tihamér-est hallható a Mária Rádióban – fiataloktól fiataloknak.

Október 24–25-én 14 órától 17 óráig könyvvásár és gyerekprogramok várják a kicsiket és a nagyokat a Szaléziánumban.

Október 25-én, szombaton 16 órakor Énekek éneke címmel felolvasóestet tartanak házasoktól házasoknak a Szaléziánumban, illetve drámapedagógiai foglalkozáson vehetnek részt az érdeklődők.

Október 30-án, csütörtökön 17 órától Ebele Ferenc nyugalmazott magyarpolányi plébános előadása hallgatható meg József Attila istenes verseiről.

November 8-án, szombaton Veszprémben a Padányi-iskolában (8200 Veszprém, Szeglethy u. 6.) főegyházmegyei vers- és prózamondó versenyre kerül sor.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria