A templom a mennyország fényképe – Liturgikus vezetést tartottak a pécsi székesegyházban

Kultúra – 2020. október 29., csütörtök | 18:34

A 2020-as Katolikus Kulturális Hetek rendezvénysorozat keretében október 23-án délután Kajtár Edvárd, a pécsi székesegyház plébánosa tartott liturgikus vezetést az egyházmegye főtemplomában.

„Beszédes, hogy a pécsi székesegyházra utalva egykor ez volt olvasható a fővárosi újságok szalagcímeiben: »Aki mennyországot szeretne látni, jöjjön Pécsre«” – mondta Kajtár Edvárd plébános a liturgikus vezetés kezdetén. A tematikus séta egyik célja az volt, hogy a programon részt vevők ne csupán művészettörténeti szempontból ismerjék meg a bazilikát, hanem betekintést nyerjenek a páratlanul gazdag keresztény szimbolikába, illetve a templom egyes tereinek liturgikus funkcióiba is.

Az érdeklődők a Pécsi Egyházmegye főtemplomának nyugati bejáratán át a szent térbe érkezve az ott található motívumokkal ismerkedhettek meg. A plébános felhívta a figyelmet a templomba lépés fontos mozzanatára, a találkozásra. Az ajtó felett és a homlokzaton látható festmények, motívumok bemutatása mellett elmondta azt is, hogy

a szentmisére érkezve, a bejáratnál érdemes megállni és elcsendesedni, hogy méltó módon vehessünk részt a liturgián.

A ritka és informatív vezetés második állomása a főhajó volt. „A hajó szóról általában a közlekedési eszközre asszociálunk, ugyanakkor ebben a szövegkörnyezetben egészen mást jelent.

Ez az elnevezés görög eredetű, allegóriáját tekintve pedig arra az utazásra hívja fel a figyelmet, amely maga a keresztény élet”

– mondta Kajtár Edvárd, majd a templom középső terében látható falfestményekről beszélt, amelyek az Újszövetség egy-egy jelenetét ábrázolják.

A program harmadik szakaszában az oltártérbe érkeztek a résztvevők, ahol a különleges szentélyt megvizsgálva megismerhették az oltár keresztény liturgiában betöltött fontos szerepét. A séta vezetője felhívta a figyelmet azokra a faragványokra is, amelyeket a szentmisén jelen lévő hívek a padsorokból már nem láthatnak.

A székesegyház művészeti és liturgikus értelemben egyaránt értékes elemeinek bemutatása mellett Kajtár Edvárd plébános ismertette a főtemplom építésének eseményeit, majd az épület további történetét, az átépítéseket és restaurálásokat.

A liturgikus vezetés abban is megerősíthette a látogatókat, hogy

a Szent Péter és Szent Pál-székesegyház maga a mennyország fényképe,

egy ajándék, ahol „méltóképpen járulhatunk a szentségek vételéhez, elmélyülhetünk és megerősödhetünk az imádságban”.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Vermes Nikolett

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria