Beszámoló az Ut Unum Sint Ökumenikus Kutatócsoport II. konferenciájáról

Kultúra – 2023. november 10., péntek | 16:45

Október 19-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara adott otthont az Ut Unum Sint Ökumenikus Kutatócsoport (UUSÖK) második alkalommal megrendezett konferenciájának. A konferencia idei fő témája a felekezet- és vallásközi párbeszéd volt.

A négy előadásból álló konferencia első előadását Kránitz Mihály, az UUSÖK vezetője és az esemény házigazdája tartotta.

Hangsúlyozta, hogy az ember természeténél fogva érző, értelemkereső és vallásos lény. A szent könyvekben leírt tudást szerinte nem tekinthetjük önmagáért valónak, mert azok a felismert igazságok továbbadására szolgálnak.

Kránitz Mihály bemutatta, hogy a zsidó-keresztény közösség alapítóként nem egy emberre, hanem Istenre – mint a vallás és a világ megteremtőjére – tekint. Idézte a II. Vatikáni Zsinat állítását, miszerint minden vallásban megtalálható érték szent. Kiemelte:

a keresztény egység járható útja a lelki ökumenizmus, és ez az alapelv átvihető a vallások közötti párbeszédbe is.

Margriet Gosker lelkész Hollandiából érkezett, angol nyelvű előadása előtt imára hívott az ukrajnai és az izraeli–palesztin háború áldozataiért és a békéért.

Beszámolt a World Council of Churches (WCC) vándorgyűléséről, amit 1948 óta szerveznek meg 7-8 évente, és amelyen tavaly a konferencián jelen lévők közül többen is részt vettek. Karlsruhéban volt a nagyszabású 2022-es rendezvény, amire több mint 40 ezren látogattak el. Az eseményen a katolikus vallás képviselői megfigyelői státuszban voltak jelen, de mellettük részt vettek – akár előadóként is – többek között zsidó, muszlim, buddhista és hindu vallásúak is. Véleménye szerint ezzel is bizonyítható, hogy a WCC mostanra kinőtte kezdeti törekvéseit, melyek a keresztény felekezetek egységkeresésére fókuszáltak.

Gosker lelkész asszony beszéde után Komlós Attila református újságíró és Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára szólaltak fel. Komlós Attila az ökumenizmus jövőjéről gondolkodott és arról, hogyan újulhatna az meg – figyelembe véve a régiós és globális igényeket is, majd Fischl Vilmos az UUSÖK első konferenciájának angol nyelvű kiadványát méltatta.

A konferencia záró előadását az Egyesült Államokból érkező George Williams, a vallástudomány emeritus professzora tartotta.

Kiemelten foglalkozott a vallásokban megnyilvánuló lelkiségekkel, a lelki alkatok és a személyiségtípusokhoz köthető vallásgyakorlási formák közötti hasonlósággal. Ezeket a párbeszéd lehetséges alapjaként mutatta be. Idézte Thomas Merton bencés szerzetest: „Ha megismerünk egy másik vallást, azzal saját hitünk is gazdagodik.”

Az esemény meghittségéhez Bali János zenei szolgálata járult hozzá.

A konferencia ITT visszanézhető.

Szöveg: Bartal Boróka

Forrás és fotó: Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kar

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria