Héber kéziratokat tanulmányoztak a Vatikáni Apostoli Könyvtár új képzése keretében

Kultúra – 2023. július 21., péntek | 17:10

Angelo Vincenzo Zani érsek, a Római Szentegyház levéltárosa és könyvtárosa indította el Ferenc pápa kérésére a tanulmányi programot. A július 19. és 21. között zajló képzésen a világ különböző országaiból érkezett zsidók és keresztények vettek részt.

„A párbeszéd és a kölcsönös megértés áll a találkozó középpontjában” – így fogalmazott Angelo Vincenzo Zani érsek, a vatikáni könyvtárban őrzött héber kéziratokkal foglalkozó tanulmányi program megnyitóján. A képzés magába foglalta a Vatikáni Könyvtárban szervezett előadásokat, egy közös imádságot a római zsinagógában, látogatást a római zsidó negyedben, valamint az izraeli és az argentin nagykövetségeken.

A Latin-Amerikai Rabbiképző Tanácsának elnöke, Claudio Pszemiarover hangsúlyozta, hogy történelmi eseményről van szó. Nemzetközi hírű tudósokat, kutatókat és különböző vallású embereket hívtak meg Rómába. „A programban részt vevő személyek sokféle tapasztalata egyedülálló lehetőséget ad látókörünk szélesítésére” – mondta az elnök.

A program Ferenc pápa kezdeményezésére született még 2022 decemberében, a vatikáni könyvtárba látogató rabbik csoportja számára – hangsúlyozta Zani érsek. Akkor az egybegyűltek megtekinthették a héber kéziratok gyűjteményét, amely a héber szövegek egyedülálló változatait bemutató értékes, eredeti kéziratok miatt a világ egyik legjelentősebb ilyen gyűjteménye. Tóratekercsek és más bibliai szövegek, a rabbinikus irodalom és a zsidó költészet szövegei, filozófiai munkák, liturgikus könyvek és kabbalisztikus szövegek találhatók a kéziratok között, amelyek a 9. és 15. század közötti időszakból származnak.

„A vatikáni héber kéziratok tanulmányi programja nagyszerű lehetőség. Ez Ferenc pápának, a vatikáni könyvtár munkatársainak és prefektusainak köszönhető. Ez is segíti a zsidók és a keresztények találkozását, hiszen mindannyian Ábrahám gyermekei vagyunk” – nyilatkozta Ariel Stofenmaher rabbi, a Latin-Amerikai Rabbiképző Szeminárium rektora a Vatican Newsnak.

A megnyitó ünnepségen részt vett Izrael szentszéki nagykövete, Raphael Schutz; Robert Francis Prevost kinevezett bíboros, a Püspöki Dikasztérium prefektusa; Riccardo Di Segni római főrabbi; Gulliermo Adolfo Heisinger, a Latin-Amerikai Rabbiképző Szeminárium képviselője.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria