Ingyenesen látható a Csíksomlyói passió a Szent István-bazilika előtt pünkösdkor

Kultúra – 2023. május 10., szerda | 20:20

A 18. századi ferences iskoladrámák és Szőcs Géza Passió című műve alapján készült Csíksomlyói passió a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciójaként lesz látható május 26-án, pünkösd előtti pénteken 20 órakor a budapesti Szent István-bazilika előtt.

Szász Zsolt, az előadás dramaturgja így fogalmaz: „Csíksomlyó az 1990-es évektől az összmagyarság egyre nagyobb tömegeket vonzó zarándokhelyévé vált. Olyan spirituális fordulat ez, amelyre méltán alapozhatnak az előadás alkotói. A Nemzeti Színház mostani Csíksomlyói passiója keresztény hitünk alapjaira kérdez rá, az európai kultuszközösség esélyeire hívja fel a figyelmet. Egy olyan új színpadi nyelv megteremtését tűzi ki célul, melyben a bibliai történet 18. századi interpretációja, valamint Szőcs Géza kortárs költői átirata szerves egységet alkot a Berecz András által megszólaltatott vallásos népénekekkel és azzal a néptánc alapú koreográfiával, melyet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjai adnak elő.”

„Krisztus szenvedésének és halálának története, a passiójáték misztériuma mélyen él a magyar nép keresztény hagyományaiban, vállásos népi énekeiben, szokásaiban, szakrális megnyilvánulásaiban – mutat rá Zs. Vincze Zsuzsa, néprajzi szakértő, táncdramaturg. – A Csíksomlyói passió nem egy szokványos színházi előadás, itt a szereplők, színészek, táncosok, énekesek, zenészek mindannyian szívükbe megrendülve és hitükben megerősödve lépnek estéről estére a nézők elé, hogy újra és újra átéljék, felidézzék ezt a 2000 évvel ezelőtti történetet, amely megrázó erejével felhívja a figyelmet keresztény hitünk erejére és fontosságára.”

A „vándor” énekeit és meséit összeállította és feldolgozta: Berecz András. Néprajzi szakértő, táncdramaturg: Zs. Vincze Zsuzsa m.v. Koreográfus: Zsuráfszky Zoltán m.v. Rendező: Vidnyánszky Attila.

Az előadásra regisztrációs jegyek IDE kattintva válthatóak.

Forrás és fotó: Magyar Nemzeti Táncegyüttes

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria