Kinyílik a tábori püspökség ajtaja az Ars Sacra Fesztivál alatt

Kultúra – 2023. szeptember 15., péntek | 16:25

A HM Katolikus Tábori Püspökség első alkalommal vesz részt az Ars Sacra Fesztiválon szeptember 18–21. között Budapesten. A rendezvényt és a programokat Berta Tibor katolikus tábori püspök, dandártábornok ajánlja.

„Az Ars Sacra, azaz a szakrális művészet célja, hogy az Egyház megmutassa – különösen egy olyan korban, amelyet sokan értékvesztettnek neveznek – azokat az értékeket, kincseket, különböző képzőművészeti alkotásokat, amelyek az értékeinket képezik, ugyanakkor fölsejlik bennük a szépség” – világított rá Berta Tibor dandártábornok. Az idei fesztivál mottói: „Keresd a békét!”, „A béke mindenekelőtt a szívben kezdődik!”

„Néhány évvel ezelőtt ez volt a jelmondata a franciaországi Lourdes-ban megrendezett katonai nemzetközi zarándoklatnak is. A béke keresése napjainkban is nagyon aktuális és fontos téma” – mondta a dandártábornok.

A Katolikus Tábori Püspökség most először, de nem utoljára vesz részt a rendezvénysorozaton.

„Nagyon sokszor gondolkodtam már, hogy miként lehetne kinyitni a Katonai Ordinariátus ajtaját a nagyközönségnek. Ez a pár nap remek lehetőséget nyújt számunkra, hogy megismertessük a civilekkel a hivatásunkat és szolgálatainkat. Ugyanis mi kuriózumnak számítunk: egyházi intézményként, de ugyanakkor katonai szervezetként működünk. Ezt szeretnénk bemutatni a civil társadalomnak azáltal, hogy közelebb hozzuk számukra a honvédséget” – hangsúlyozta a dandártábornok.

A püspökség látványos, érdekes és zenés programokkal készül, melyekre nagy szeretettel vár minden érdeklődőt. Szeptember 18-án, hétfőn 14 órától két rendkívül izgalmas fotókiállítást tekinthetnek meg a tábori püspökség épületébe látogatók. Az egyiken Benedek Mária alezredes, amatőr fotós képei tárják a látogatók elé a teremtett világ szépségeit. A másik kiállításon pedig Kazi Antal, a HM Zrínyi Katonai Filmstúdió operatőre és Horvát Zsuzsa fotós lourdes-i katonai nemzetközi zarándoklaton készült fényképeit nézhetjük meg. A kiváló fotók megtekintése után, Utak – életek – feladatok, avagy „túlélés” emberi módon című előadásában Takács Tamás ezredes, a Katolikus Tábori Lelkészi Kar vezetője mesél itthon és külszolgálatban eltöltött éveiről. A színes programokat 16 órától az MH Központi Zenekar, a magyar katonazene egyik legnagyobb szakmai múlttal rendelkező fúvószenei együttese zárja. A zenekar rézfúvós kvintettjének műsorát a püspökség épülete előtt, a Szabadság téren hallhatják az érdeklődők.

Az idei Ars Sacra Fesztiválon 11 műfajban 400 ingyenes programmal várják a közönséget. A sok helyszín mellett 140 templomban lesznek különböző programok, ahol főként a zenének jut a főszerep.

A tábori püspökség Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódó programjairól bővebben ITT olvashatnak, az országos rendezvény eseményeiről bővebb információt ITT találnak.

Szerző: Takács Vivien

Forrás: Katolikus Tábori Püspökség

Fotó: Benedek Mária

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria