Könyv jelent meg a pedagógusok hitvallásáról a szocialista diktatúra idején

Kultúra – 2018. július 6., péntek | 19:33

Július 5-én, csütörtökön délután az óbudai szalézi Szent Alajos-rendház Don Bosco kultúrtermében mutatták be Rózsásné Kubányi Andrea „Katedra, kréta, vöröscsillag – Pedagógus-sorsok, tanúságtevő pedagógusok a kommunizmus ideje alatt” című könyvét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szerző hittanár, újságíró, négy gyermek édesanyja és négy unoka nagymamája. A könyvben, amely a Don Bosco Kiadó gondozásában jelent meg, húsz olyan pedagógust szólított meg, akik a több mint negyvenéves szocialista rendszer idején végezték tanítói-nevelői munkájukat és hitük miatt üldözést szenvedtek, hátrány érte őket.

Rózsásné Kubányi Andrea könyvének születéséről elmondta, a kötetet édesanyja emlékére írta. Őt hívő, keresztény pedagógusként a kommunizmus ideje alatt üldöztetés érte, sokszor hátrányt szenvedett. Nyolcvanegy éves korában megírta élettörténetét, amely olyan gazdag és izgalmas, hogy Rózsásné úgy gondolta: ezt másokkal is meg kellene osztani. Időközben megismerkedett néhány hasonló sorsú pedagógussal, majd a Magyar Katolikus Rádióban vele készített beszélgetésben elhangzott felhívásra mások is jelentkeztek. Ezzel kezdődött az a kétéves munka, melynek eredményeként a szerző megismerhette édesanyja kortársait és egyben sorstársait is. Közülük még sokan életben vannak, de olyanok is szerepelnek a könyvben, akik már nem élnek. Az ő élettörténetüket gyermekeik osztották meg Rózsásné Kubányi Andreával.

A kötet szerzője hisz abban, hogy ezek a gazdag életutak akkor is gyümölcsöt hoztak, ha abban a korban nem kaphattak érte semmilyen elismerést, és azok a diákok, akik e tanárok keze alatt tanulták a betűvetést, a számolás, a kémia, a magyar nyelv, vagy akár a biológia alapjait, gazdagabbak lettek az évek során, mert olyan emberek oktatták őket, akik hivatásból végezték munkájukat. Rózsásné Kubányi Andrea külön is köszöntötte a könyvbemutatón a kötetben megszólaló, még életben és jelen lévő pedagógusokat.

Egyikük, a kilencvenegy éves Tóth Lajosné Kajdy Edit, biológia–földrajz szakos tanárnő úgy fogalmazott, ennek a könyvnek a megjelenése a pedagógus hivatás ünnepe is. Bebizonyosodott, hogy különlegesen felelősségteljes küldetést kaptak a Jóistentől: rávezetni a jövő nemzedékét a jóságra, az igazságra, a becsületességre, a szépségre. Ez csodálatos feladat, a Jóisten társainak lenni a világ szebbé tételében. A tanárnő Mécs László híres versét idézte: „Vadócba rózsát oltok, / hogy szebb legyen a Föld.” Gyönyörű lenne a világ, ha az élet minden területén érvényessé válna ez a gondolat, mert akkor uralkodóvá válna a legfontosabb, a szeretet.

A könyvbemutatón Van der Mer Dorottya tanárnő, Bosco Szent János pedagógiájának kutatója részleteket olvasott fel a kötetből. Az óvónőnek tanuló Komáromi Anna pedig dalokat énekelt, zongorán kísérte Rózsásné Kubányi Andrea.

A könyvhöz Tomka Ferenc római katolikus pap, egyetemi tanár írt előszót. Ebben így fogalmaz: „Biztos örömmel olvasták, akik átélték ezt a kort, mint magam is. De hasonlóan szól azokhoz is, akik nem éltek még ekkor, hisz a kötet megszólítja őket is. Mennyire fontos megismernünk, mindannyiunknak, idősebbeknek és fiataloknak, hogy hány hitvalló élt ebben a korban. Hogy tudomást szerezzünk róluk, s hogy hitükből ma is erőt merítsünk.”

Fotó: Lambert Attila

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria