Magyar kézművesek alkotásai is láthatók a Száz betlehem a Vatikánban című kiállításon

Kultúra – 2020. december 14., hétfő | 16:08

Magyar kézművesek alkotásai is helyet kaptak a 100 Presepi in Vaticano (Száz betlehem a Vatikánban) című kiállításon, amelyre a világ minden részéből érkeztek betlehemek. A kiállítás a járványhelyzet miatt a Szent Péter tér oszlopcsarnokában látható december 13-tól jövő év január 10-ig.

A Száz betlehem kiállítást harmadik éve rendezik meg a Vatikánban. A világ mintegy harminc országából több mint száz alkotás érkezett az ünnepi tárlatra: van közöttük művészi kidolgozású, hagyományos betlehem és modern kompozíció, például amelyikben a gyermek Jézus a Vöröskereszt sátrában születik meg a földrengés sújtotta Amatrice város romjai között. Több betlehem távoli országból érkezett, és helyet kaptak iskolások készítette alkotások is.

A betlehemeket nem zárt térben, hanem a Szent Péter teret övező oszlopcsarnok egyik szárnyában állították ki. Így a járvány miatti korlátozások ellenére sem kellett lemondani a betlehemkiállítást, amelyet máskülönben a múzeumok és kiállítások zárvatartása miatt nem lehetett volna megrendezni.

A tavalyi kiállításnak Magyarország volt a díszvendége az eredetileg 2020 szeptemberére kitűzött Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából. Magyarország idén sem hiányzik a kiállítók közül. Most is a Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) tagjainak alkotásai láthatók a Vatikánban, hét magyar betlehem.

Kurdi Csilla Betlehemi éj című műve a paverpolnak nevezett dekorációs technikával készült. Szigeti Mónika Menekülés Egyiptomba című alkotása kukoricacsuhéból és fakéregből készült, különlegessége a színezett kukoricacsuhé. Kaics Julianna Szent Család című kompozíciója csuhéból és vesszőből készült. Harsányi Tiborné Betlehem a Szent Családdal és a három királlyal alkotása szalmából készült fonással. Garamvölgyi Adrienn egy fakereszten ábrázolta Jézus születési jelenetét csuhéfigurákkal. Gelencsér Julianna A Szent Családot pásztorok látogatják című művéhez terméseket is felhasznált. Czupp Pál megyei Prima díjas fafaragó népi iparművész A Szent Család megpihen című alkotása diófából és vadkörtefából készült. A művész fakéregbe helyezte el Mária, Jézus és József alakját.

A vatikáni kiállítás, amelynek idén Ukrajna a díszvendége, január 10-ig látható.

Forrás: MTI

Fotó: 100 Presepi in Vaticano Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria